Hlavní obsah

Povstalci na Ukrajině zadrželi zpravodaje Českého rozhlasu

• Aktualizováno

Proruští povstalci ve východoukrajinském Doněcku zadrželi zpravodaje Českého rozhlasu (ČRo) Víta Pohanku. Rozhlas to uvedl na svých webových stránkách. Po několika hodinách byl propuštěn. Pohanka se do potíží s rebely dostal už o víkendu, v neděli byl taktéž zadržen na několik hodin.

Článek

Povstalci Víta Pohanku zadrželi nedaleko vyklizené budovy českého generálního konzulátu v Doněcku. Zpravodaj ČRo v té době prověřoval informace o obsazení budovy rebely. [celá zpráva]

Informaci o propuštění novináře potvrdil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Před 19. hodinou ve Sněmovně prohlásil: „Mohu v této chvíli říct jen to, že mám čerstvou zprávu, že pan Pohanka je na svobodě.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pohanka podle ČRo z místa ohlásil, že konzulát je pod kontrolou separatistů, kteří ho krátce poté zadrželi. Pak novináře odvezli k výslechu a osobní věci mu ponechali.

Prý neměl akreditaci

„Zatelefonoval nám (dnes), že ho odvádějí k výslechu, a přerušilo se to (spojení),“ řekl generální ředitel ČRo Peter Duhan. „Já to svým způsobem beru jako šikanu českého veřejnoprávního média,” dodal.

Podle informací ČTK separatisté Pohanku obvinili, že nemá novinářskou akreditaci, což prý ale není pravda.

Duhan ještě před Pohankovým propuštěním prohlásil, že se kvůli události v Doněcku obrátí na české ministerstvo zahraničí. V případě nutnosti chtěl ČRo kontaktovat i zastupitelské úřady Ukrajiny a Ruské federace.

„Máme o tom informace od Českého rozhlasu... Od ukrajinských úřadů k tomu žádné další informace nemáme,” řekla o Pohankově úterním zadržení mluvčí českého velvyslanectví v Kyjevě Zdeňka Caisová.

Pohanku povstalci zadrželi v Doněcku už podruhé. Poprvé ho zatkli spolu s novinářem Martinem Dorazínem. Podle ČRo se jich zmocnili na mostě vedoucím k doněckému letišti. Mělo se jim zdát podezřelé nahrávací zařízení, které měli u sebe. Po několika hodinách oba žurnalisty propustili a omluvili se jim.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Vít Pohanka (zleva), Petr Klíma a Michal Kubal na pražském letišti po návratu z Iráku. Snímek z dubna 2004

Vít Pohanka byl od roku 2008 do 2013 zpravodajem ČRo ve Spojených státech. V roce 2004 ho spolu s reportérem Michalem Kubalem a kameramanem Petrem Klímou z České televize unesli ozbrojenci v Iráku.

Reklama

Související témata:

Související články

Luhanští separatisté chtějí zavést rubl

Zatímco ukrajinský parlament bude v úterý debatovat o zvláštním statusu východních regionů, separatisté nadále požadují samostatnost. Předák samozvané Luhanské...

Výběr článků

Načítám