Hlavní obsah

Britové chtějí odříznout Rusko od platebního systému SWIFT

Velká Británie navrhuje, aby Evropská unie (EU) na svém sobotním summitu v Bruselu rozšířila sankce vůči Rusku tím, že mu zablokuje přístup k systému mezinárodního bankovního platebního styku SWIFT. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenovaného činitelé britské vlády, který si nepřál být jmenován.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

SWIFT - Společnost pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci - představuje pro Rusko jeden z nejdůležitějších způsobů napojení na mezinárodní finanční systém.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Vyloučení ze systému SWIFT by sice nezablokovalo velké obchody, ale způsobilo by značné problémy v zahraničním platebním styku a tím by narušovalo obchodní transakce," komentoval návrh Chris Weafer, pracovník konzultační firmy Macro Advisory sídlící v Moskvě. Dodal, že by šlo o významnou eskalaci sankcí vůči Rusku, která by ovšem s největší pravděpodobností vyústila ve tvrdá odvetná opatření ze strany Moskvy.

Unie už tímto způsobem trestala Írán

EU toto opatření již zahrnula do svých sankcí vůči Íránu v březnu 2012.

SWIFT je nezávislá společnost se sídlem v belgickém La Hulpe. V roce 1973 ji založily velké evropské a severoamerické banky za účelem vývoje a provozování velké mezinárodní telekomunikační sítě zvláště pro potřeby bank a finančních institucí. V současné době je ve SWIFTu napojeno více než deset tisíc uživatelů z 214 zemí světa.

Protože SWIFT sídlí v Belgii, spadá pod její právní systém. Je proto povinna vyhovět rozhodnutím orgánů EU.

Společnost SWIFT britský návrh zatím nekomentovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám