Hlavní obsah

Obležený Doněck se připravuje na ofenzivu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé ukrajinského Doněcku, kteří nechtějí či nemohli odejít z města, se připravují na obléhání ukrajinskou armádou, která se v posledních týdnech pokouší vytlačit z oblasti proruské separatisty. Hromadně proto skupují potraviny i další vybavení. Na předměstí v neděli zahynulo při bombardování šest lidí.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Tělo rakety grad, která dopadla do školky v Doněcku.

Článek

V Doněcku se podle svědků, na něž se odvolává agentua Reuters, celou noc ozývalo ostřelování a nedaleko města hořelo několik domů, včetně budovy školy. Zápach kouře se prý táhl až do samého centra miliónového Doněcku.

Postupující ukrajinská armáda proruské povstalce na východě země prakticky vytlačila z většiny měst, které se jim během posledních týdnů podařilo ovládnout, a pod jejich kontrolou nyní zůstává hlavně Luhansk a Doněck.

Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit z města odjet
obyvatelka Doněcku

V Doněcku, v němž před začátkem bojů žil asi milión obyvatel, lidé z obav z dlouhého obléhání v obchodech nakupují mouku, konzervy, olej, instantní kávu, svíčky nebo baterie.

"Dělám to samé, co moji zákazníci. Pro sebe, manžela a naše dítě jsem koupila tři skládací lehátka," citovala agentura Reuters prodavačku v jednom doněckém obchodu s potravinami. "Nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit z města odjet," dodala žena.

Foto: Sergei Pivovarov, ČTK/AP

Ruské obrněné transportéry poblíž hranic s Ukrajinou

Obyvatelé Luhansku tráví dny ve sklepech

Čtyřistatisícový Luhansk je prakticky obklíčený a jeho obyvatelé kvůli bombardování tráví většinu času ve sklepech. Už několik dnů jsou většinou bez elektřiny a jsou odříznutí i od poslední zásobovací cesty, píše Reuters.

Diplomatické snahy ukončit měsíce trvající konflikt na východě Ukrajiny, který si podle OSN vyžádal přes 1100 lidských obětí, nepřinesly žádné výsledky.

Evropská unie a Spojené státy uvalily sankce na Rusko, které se podle nich nesnaží využít svého vlivu a donutit povstalce, aby přestali bojovat. Moskva popírá, že separatistům dodává zbraně, nebo že konflikt rozdmychává.

Reklama

Výběr článků

Načítám