Hlavní obsah

Objevil v Německu jeskynní komplex, teď ho zachraňují z kilometrové hloubky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bavorsko zažívá jednu z nejdramatičtějších záchranářských akcí. V nejdelším jeskynním systému v Německu Riesending-Schachthöhle v bavorských Alpách se snaží už druhý den vyprostit těžce zraněného jeskyňáře Johana W. (52). Při průzkumu šachty v hloubce téměř jednoho kilometru ho těžce zranil uvolněný kámen. Muž je jedním z těch, kdo jeskynní komplex před lety objevili.

Foto: ČTK/AP

Záchranáři se snaží muže z jeskynního komplexu v Bavorsku dostat už druhý den.

Článek

Podle dostupných informací má muž traumatické poranění mozku a vlastními silami se není schopen z jeskyně dostat.

Na vyproštění jinak zkušeného jeskyňáře pracuje 80 horských záchranářů z Německa a Rakouska a dalších 20 jeskynních záchranářů. Je možné, že záchrana potrvá několik dní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Na průzkum jeskyní se vydala trojice mužů v neděli dopoledne. Kolem poledne se ale Johan W. zranil. Jeden z mužů zůstal s ním a další se vydali zpět na povrch, aby přivolali pomoc.

Podle horské záchranné služby je operace velmi obtížná. Ke zraněnému se dostávají pomocí malého člunu, kterým překonávají podzemní jezero. Chodby jsou pouze úzké a nízké a cestu komplikují sopouchy a komíny.

Záchranáři se snaží muže v jeskynním komplexu v Bavorsku vyprostit už druhý den.

Do jeskyně se spustilo 12 záchranářů, čtyři už dorazili k postiženému. Ostatní připravují stanoviště pro cestu se zraněným ven. Jedno je už vybudováno v hloubce 300 metrů, kde je dokonce zavedena telefonní linka.

Komplex objevil před 19 lety

Jeskynní systém je velmi komplikovaný. Je dlouhý 19,2 kilometru a dosahuje hloubky 1148 metrů. Tvoří ho řada komplikovaných úzkých chodeb a nízkých průlezů, šachet i velkých jeskynních prostor s jezery. Objeven byl v roce 1995 a mezi objevitele patří i zraněný muž.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám