Hlavní obsah

USA chtějí po francouzské bance kvůli porušování sankcí deset miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už přes deset miliard dolarů (202 miliard Kč) chce americké ministerstvo spravedlnosti po největší francouzské bance BNP Paribas za to, že ukončí své vyšetřování ohledně dlouholetého porušování amerických sankcí vůči Íránu, Súdánu a dalším zemím. S odvoláním na své zdroje to napsal list The Wall Street Journal.

Foto: Profimedia.cz

Francouzská banka BNP Paribas

Článek

Ještě minulý týden zdroje mluvily o zhruba pěti miliardách dolarů, přičemž původně mělo jít o částku kolem tří miliard dolarů.

BNP Paribas jedná s americkými úřady o smírném vyřešení kauzy porušování sankcí. Do rozhodnutí je podle listu ještě několik týdnů a konečná suma může být nižší.

Bankovní ústav se k nejnovější zprávě nevyjádřil. Tento měsíc jen sdělil, že pokuta za porušování sankcí by mohla být podstatně vyšší než částka 1,1 miliardy USD, které si banka na tento účel odvedla do rezerv. 

Urovnání s BNP Paribas by bylo zdaleka nejvyšším trestem za porušování amerických sankcí. Britská banka Standard Chartered se v roce 2012 s americkými úřady dohodla, že za urovnání žaloby na porušování sankcí zaplatí 327 milionů dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám