Hlavní obsah

Francie navzdory krizi na Ukrajině dodá Rusku válečné lodě

– Paříž

Francie nezruší prodej dvou výsadkových lodí třídy Mistral Rusku. V pondělí to zdůvodnila tím, že zrušení kontraktu by způsobilo větší škody Paříži než Moskvě. Musela by zaplatit pokutu a ještě by přišli ve Francii lidé o práci. USA rozhodnutí Paříže v noci na úterý kritizovaly.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Dokončovaná vyloďovací loď Sevastopol třídy Mistral ve francouzském přístavu Saint-Nazaire

Článek

„Vyjádřili jsme ohledně tohoto prodeje naše znepokojení u francouzské vlády a budeme v tom pokračovat,” řekla podle agentury AFP mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jen Psakiová. Naznačila, že o prodeji bude jednat americký ministr zahraničí John Kerry se svým francouzským protějškem Laurentem Fabiem, kterého má přijmout v úterý ve Washingtonu.

Francie v březnu sdělila, že smlouvu o dodávce dvou lodí třídy Mistral v hodnotě 1,2 miliardy eur (skoro 33 miliard Kč) přezkoumá v říjnu. Zdroje Reuters ale uvedly, že na tři roky starý kontrakt s Ruskem se třetí kolo sankcí proti Moskvě vztahovat nebude a lodě budou dodány.

„Kontrakt je zaplacen, a kdyby nebyl dodržen, přišel by finanční postih. Pokutu by dostala Francie. Je příliš jednoduché říct, že se má Francie toho prodeje vzdát.” Ruské ministerstvo obrany v březnu Paříž varovalo, že v případě stornování prodeje by musela zaplatit cenu kontraktu a dodatečnou sankci.

Až 60 obrněných vozidel

Dvě stě metrů dlouhé lodě Mistral  jsou určené pro provádění výsadkových operací. Slouží jako nosiče až pro 16 vrtulníků a mohou vyloďovat nejen vojáky, jichž přepravují 700, ale také až 60 obrněných vozidel.

Od uzavření kontraktu mezi Moskvu a Paříží vyjádřily obavy Gruzie i pobaltské a černomořské státy, uvedla agentura Bloomberg.

Podle dřívějších zpráv ruských médií už za lodě Moskva zaplatila 700 miliónů eur.  V červnu by už měl ve Francii začít výcvik čtyř set ruských námořníků na lodi  První loď s názvem Vladivostok by měla být dodána v říjnu a druhá, která byla pojmenována po krymském přístavu Sevastopol, má být dodána do roku 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám