Hlavní obsah

Pozorovatele OBSE dala zadržet ruská rozvědka, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ruská vojenská rozvědka GRU řídila zadržení pozorovatelů OBSE na Ukrajině. Tvrdí to ukrajinská tajná služba SBU, podle které to dokazují odposlechy rozhovorů, v nichž padly příslušné rozkazy. Akci, při níž byl zadržen i český zástupce v misi, měl podle Kyjeva řídit agent GRU Igor Berzler.

Foto: ČTK/AP

Samozvaný slavjanský starosta Vjačeslav Ponomarjov tvrdí, že zadržovaní pozorovatelé jsou jeho hosty.

Článek

Akci podle mluvčí SBU Maryny Ostapenkové zosnovala špionážní skupina kolem plukovníka GRU Igora Strelkova, která podle zpráv ukrajinských médií řídí akce slavjanských separatistů. Bezprostřední příkaz, jak prý vyplývá z odposlechů, vydal Strelkovův přímý podřízený Bezler. Skutečné jméno Strelkova je podle SBU Girkin.

„Zadržení se odehrálo na bezprostřední příkaz diverzanta Igora Bezlera (přezdívka Bes). Svědčí o tom záznamy telefonických rozhovorů Bezlera s podřízenými," řekla na tiskové konferenci Ostapenková. Na Girkina-Strelkova vydala SBU zatykač a stíhá ho za přípravu vraždy, diverzi a ohrožování ukrajinské svrchovanosti.

Ve skupině je i český důstojník

Skupina pozorovatelů, kterou tvoří čtyři Němci, Čech, Polák, Švéd a Dán, byla zadržena v pátek ve Slavjansku. Švédského zástupce propustili v neděli na svobodu, jelikož trpí lehkou formou cukrovky. Podle některých se ale Ingvi Thomas Johansson ocitl na svobodě, jelikož jeho země není součástí Severoatlantické aliance.

Šéf slavjanských separatistů Vjačeslav Ponomarjov, který v minulosti údajně bojoval v elitní sovětské jednotce v Afghánistánu, prohlásil, že zadržení členové vojenské mise se cítí dobře a proruští vzbouřenci je „nepovažují za zajatce, ale za hosty". Vojenské kontrolory, mezi nimiž je i důstojník české armády, povstalci podle Ponomarjova chtějí vyměnit za vězněné separatisty, především za Ponomarjovova zatčeného zástupce Igora Perepečajenka.

Kdo jsou předáci separatistů
Vjačeslav Ponomarjov
Dosud neznámý vůdce proruských radikálů ve Slavjansku, východoukrajinském městě se 130 000 obyvateli, kde se vzbouřenci během tohoto měsíce zmocnili policejní stanice, kanceláře tajné služby a radnice. Ponomarjov se poté prohlásil za „lidového starostu" tohoto města, které leží v Doněcké oblasti, a několikrát požádal ruského prezidenta Vladimira Putina o pomoc. Přechodnou vládu v Kyjevě označuje za „fašisty". Ponomarjovovi lidé zadržovali reportéra amerického serveru Vice News Simona Ostrovského a naposledy na sebe upozornili zadržením členů vojenské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), mezi kterými je i jeden Čech. Zatím propustili švédského člena mise, který trpí lehčí formou diabetu.
Muž, který poutá pozornost zahraničních novinářů i svými zlatými zuby, údajně bojoval v Afghánistánu v elitní jednotce a nyní má pod sebou asi 2500 mužů, mezi kterými jsou podle Ponomarjova i dobrovolníci z Ruska a dalších postsovětských zemí. Armádu prý opustil v roce 1991 a poté se dal na podnikání. Nyní je prý majitelem menší továrny na výrobu mýdel. Jinak se o jeho životě toho ví málo. Dva chybějící prsty na ruce vysvětluje úrazem na pile a v jeho přítomnosti se neustále pohybují dva maskovaní ozbrojenci.
Denis Pušilin (31)
Vůdce samozvané Doněcké lidové republiky, která byla vyhlášena místními proruskými separatisty 7. dubna. Do čela doněckých separatistů se postavil poté, co byl zatčen ukrajinskou policií kvůli podněcování k separatismu dosavadní „lidový gubernátor" Pavel Gubarev. Zadržené zástupce OBSE označil za špióny NATO. Odmítá také prezidentské volby, které se mají konat 25. května, a místo nich chce v Doněcké oblasti uspořádat referendum o „státní samostatnosti". Odmítl také ženevskou dohodu o urovnání ukrajinské krize.
Narodil se 9. května 1981 ve městě Makejevka, které leží kousek od Doněcku. Se svou přítelkyní má jednu dceru. V letech 1999 až 2000 sloužil v národní gardě, zvláštním oddílu ministerstva vnitra. Vystudoval podnikovou ekonomiku na akademii stavebnictví a architektury v rodné Makejevce a poté pracoval v obchodě. Byl také funkcionářem ukrajinské odnože podvodné společnosti MMM-2011, kterou založil po svém propuštění z vězení Rus Sergej Mavrodi a která fungovala na principu pyramidového či Ponziho systému. Pušilin si později založil stranu MMM, za kterou loni kandidoval v opakovaných volbách do parlamentu, získal však pouhých 77 hlasů (0,08 procenta).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám