Hlavní obsah

Čech nalezený v Norsku je zpátky ve vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Čech se ztrátou paměti, kterého loni v prosinci nalezli v Norsku, je podle tamních médií zpátky ve vlasti. V Česku si ale chce jen vyřídit nové doklady a pak ze země zase vycestovat. Stále se prý bojí neznámých útočníků, kteří jej v Oslu minulý rok napadli.

Foto: ČTK/AP

Čech pod jménem "John Smith"

Článek

Muž, jenž používá krycí jméno John Smith, svůj návrat do Česka potvrdil prostřednictvím e-mailu tento týden norské veřejnoprávní televizi NRK.

"Moje plány jsou takové, jak už jsem uvedl dříve. Jakmile budu mít v pořádku doklady, opustím Českou republiku," sdělil nalezenec televizi NRK. Muž si také norské televizi postěžoval na české úřady a média.

„Dluhy? To je nesmysl”

„Zdá se, že tady probíhá kampaň s cílem mě očernit. Mimo jiné se tvrdí, že ztrátu paměti předstírám, abych se vykroutil z dluhů. To je nesmysl," prohlásil. Muž již dříve norským médiím řekl, že v minulosti pracoval pro českou policii a podílel se na vyšetřování hospodářské kriminality. Případy, na nichž měl spolupracovat se měly týkat zločinů s odhadovanou škodou kolem půl miliardy korun.

Ministerstvo vnitra ovšem uvedlo, že dotyčný nikdy nebyl zaměstnancem policie a že na ministerstvu vnitra pracoval pouze jako technik počítačové sítě. „Vzhledem k tomu, že ministerstvo vnitra a policie snižují význam mojí role a pracovních úkolů, začínám si dělat trochu obavy," podotkl "John Smith".

Nalezli ho v závěji

Šestatřicetiletý muž byl nalezen bez dokladů a s poraněními 14. prosince ve východní části Osla ve sněhové závěji. Hovořil anglicky a rozuměl mimo jiné česky. Na nic ze své minulosti si prý nepamatoval. Norská policie tento měsíc zveřejnila fotografii dotyčného ve snaze dozvědět se o něm více. Česká policie následně identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali jeho rodiče.

To potvrdily i testy DNA. Norská policie má podezření, že se muž stal obětí trestného činu, a případ dál vyšetřuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám