Hlavní obsah

Švédské gripeny ponesou střely s dlouhým doletem

Stockholm

Švédsko chce posílit své obranné kapacity, proto má být nová generace letadel JAS 39 Gripen vybavena střelami s plochou dráhou letu o dostřelu 1000 km. Švédská ministryně obrany Karin Enströmová prohlásila, že bude sloužit jako odstrašující prostředek pro ty země, které by měly v úmyslu skandinávskou zemi napadnout, napsal portál The Local.

Foto: Saab

Gripen s podvěšenými dvěma střelami s plochou dráhou letu KEPD 350 Taurus

Článek

Švédská středopravá vláda rozhodla, že zvýší rozpočet obrany do roku 2024 ročně o 5,5 miliardy švédských korun (16,7 miliardy korun). Kromě nákupu střel s plochou dráhou letu koupí i dalších deset gripenů nové generace k plánovaným šedesáti.

Podle Enströmové střely s plochou dráhou letu „zvýší efektivitu“ švédské obrany, neboť umožní zasáhnout i vzdálenější cíle. Dolet nových střel, kterými mají být vybaveny gripeny nové generace, se očekává okolo tisícovky kilometrů, což je dvakrát více než ty, co jsou používané v současné době.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Švédské ozbrojené síly zmínily, že i další země v oblasti, včetně Ruska a Finska, plánují investovat do těchto střel. „Švédsko chce mít stejné kapacity, jaké mají ostatní země. Jde spíše o psychologii,” komentoval plán Gunnar Hult z vojenské akademie ve Stockholmu. Finsko plánuje vybavit své hornety střelami AGM-158 JAASM. Už uzavřelo kontrakt s jejich výrobcem Lockheed Martin.

Foto: Profimedia.cz

Švédský JAS-39 Gripen

Rozhodnutí je ale v příkrém rozporu s loňským vyjádřením švédského ministra zahraničí Carla Bildta, který řekl, že takováto zbraň „nikdy nebude pro Švédsko důležitá, naše obrana je jen obranou“.

Hult v této souvislosti poznamenal, že Bildt své prohlášení učinil před ruským počínáním na Ukrajině: ”Před ukrajinskou krizí by takovýto krok byl vnímán jako agresivní. Ale vzhledem k ruskému chování Švédsko očividně vnímá potřebu mít tyto střely ve výzbroji. Připustil, že tyto střely nejsou čistě obrannou zbraní.

Typ střely nebyl zveřejněn, ale švédská zbrojovka Saab Bofor Dynamics vyvinula spolu s německou LFK střelu KEPD 350 Taurus o doletu přes 500 km s půltunovou hlavicí. Využívá je Německo na svých strojích tornado a Španělsko na hornetech, ale je otestována i pro použití na gripenech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám