Hlavní obsah

Napětí na východní Ukrajině nepolevuje, u Kramatorska další mrtvý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Navzdory výsledku ženevské schůzky o Ukrajině i postupu Kyjeva proti vzbouřencům trvá na východě Ukrajiny napětí. Tamní separatisté se nechtějí vzdát a nadále okupují množství budov administrativy v desítce měst. Kramatorsk hlásí dalšího mrtvého.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinští vojáci u Kramatorska

Článek

Představitelé Doněcké lidové republiky, kteří okupují také sídlo gubernátora v Doněcku, prohlásili, že „nelegální“ vládě v Kyjevě neustoupí a neustanou, dokud vláda v Kyjevě neskončí.

Ačkoliv se zástupci Ukrajiny, Ruska, USA a EU ve čtvrtek v Ženevě shodli, že krizi je potřeba řešit mírovými prostředky a poměry si musí vyřešit sami Ukrajinci, byla v bouřlivé východní části noc na pátek jen o něco klidnější.

U Kramatorska se střetli vojáci se skupinou povstalců blokující silnici na Slavjansk. Z místa se ozývala střelba a výbuchy a nad Kramatorskem létaly bojové vrtulníky. Přestřelka si vyžádala jednoho mrtvého.

Střelba byla v pátek hlášena také ze Serhijivky. Také tam se vojáci pokoušeli o odstranění silničního zátarasu, uvedla agentura Interfax-Ukrajina. V Kramatorsku zase komando ukrajinské tajné služby SBU vytlačilo z místního radiotelekomunikačního centra separatisty a obsadilo televizní vysílací věž.

Ukrajinská vláda nadále podezřívá z podpory nepokojů Moskvu. Podle agentury Unie přiletěli ve čtvrtek na nedávno anektovaný Krym ozbrojenci v uniformách bez označení, kteří mají posloužit na východě Ukrajiny. Kyjev současně ve čtvrtek uzavřel své hranice pro ruské muže ve věku 16 až 60 let. [celá zpráva]

Tlak na referendum 

Z východu Ukrajiny také sílí tlak na co nejrychlejší uspořádání referenda. Luhanská oblastní správa se v pátek oficiálně obrátila na parlament s požadavkem co nejdřívějšího referenda. „V nejbližších dnech by se mělo uskutečnit celoukrajinské referendum se dvěma otázkami, o státním uspořádání Ukrajiny s předáním maximálních pravomocí regionům a o uznání ruštiny jako úředního jazyka.”

Radnice přitom varovala: „Odmítání kompromisů vede nejen k zničení demokracie, ale státu jako takového.”

Radnice současně požaduje, aby do 9. května byli amnestováni všichni příslušníci jednotek Berkut a Alfa a dalších vojsk ministerstva vnitra spolu s tím, že by byl přijat i dekret o tom, že nebudou nijak stíhání lidé, kteří na východě země obsadili správní budovy. Chce také, aby byla okamžitě  zastavena protiteroristická operace na východě země. „Nepodporujeme extremismus, ale jsme kategoricky proti jakémukoli násilí na lidech, kteří bojují za svá práva,” stojí v prohlášení ocitovaném Ukrajinskou pravdou.

Chtějí do podzimu decentralizovat

Jak informovala ČTK, chce ukrajinská vláda do letošního října provést reformu ústavy a decentralizovat státní správu. Na veřejné diskusi o formách decentralizace se mají podílet orgány místních samospráv, společenské organizace a podnikatelské svazy. Koordinovat ústavní reformu má ministerstvo pro místní rozvoj.

Příslibem decentralizace kyjevský kabinet čelí tlaku na federalizaci, kterou důrazně požadují vůdci proruských radikálů na východě země. Jejich volání po federálním uspořádání podporuje diplomatickým a hospodářským tlakem i Moskva. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu

Vláda premiéra Arsenije Jaceňuka ale prosazuje koncepci unitárního státu a federalizaci spojuje s hrozbou rozdělení země.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám