Hlavní obsah

V Soči dvakrát zadrželi aktivistku za práva homosexuálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

V Soči byla v noci na pondělí a opět v pondělí během dne zadržena kvůli podpoře osob s menšinovou sexuální orientací bývalá poslankyně italského parlamentu Vladimir Luxuria.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Vladimir Luxuria se vydala na hokejové utkání, zadržela ji policie.

Článek

Po prvém zatčení a několikahodinovém výslechu byla bez postihu propuštěna.

Policisté v civilu ji však opět zadrželi, když se pokoušela v oblečení v duhových barvách vstoupit na stadión, kde se hrálo utkání v ženském hokeji.

Bývalá poslankyně a televizní celebrita měla podle agentur ANSA a AP na zápas vstupenku, policisté ji však naložili do neoznačeného auta a odvezli pryč.

Aktivistka v duhovém oblečení dvě hodiny chodila okolo olympijského parku a anglicky a rusky vykřikovala "Být gay je ok!". Dříve uvedla, že ji policisté při prvém výslechu varovali, aby se na veřejnosti nepředváděla s hesly na podporu práv homosexuálů.

Foto: David Goldman, ČTK/AP

Vladimir Luxuria

Policejní radou se ale nehodlala řídit. "V každém případě nezůstanu nepovšimnuta," řekla Luxuria novinářům a dodala, že ze Soči se v žádném případě vzdálit nehodlá.

Policie ale po prvém incidentu popřela, že by aktivistku zatkla. Mluvčí organizačního výboru olympiády Alexandra Kostěrinová řekla, že "od policie nemáme vůbec zádné informace." Podobně se podle agentury APA vyjádřil i Mezinárodní olympijský výbor. "Doufáme, že hry nebudou zneužívány pro politické demonstrace," uvedl mluvčí Mark Adams.

Právně je stále mužem

V Rusku loni vstoupil v platnost kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Pořadatelé olympiády v Soči účastníky opakovaně ujišťovali, že budou respektovat práva homosexuálů. Zároveň ale zdůrazňovali, že budou dbát na dodržování ruských zákonů.

Luxuria se narodila před devětačtyřiceti lety jako Wladimiro Guadagno v italské Foggii. Přestože se považuje za ženu, nepodstoupila podle italských médií chirurgickou změnu pohlaví a právně a fyzicky je stále mužem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám