Hlavní obsah

Na pohřeb Biľaka dorazili Jakeš, Lorenc i ruský velvyslanec

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ve slovenském hlavním městě Bratislavě se v úterý konal pohřeb bývalého vysokého funkcionáře Komunistické strany Československa Vasila Biľaka, který zemřel minulý čtvrtek ve věku 96 let. Biľak byl jedním ze signatářů tzv. zvacího dopisu, na jehož základě obsadila v roce 1968 vojska Varšavské smlouvy Československo.

Pohřeb Vasila BiľakaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Pohřbu se zúčastnily desítky většinou starších lidí. Dorazili i bývalý generální tajemník KSČ Miloš Jakeš a šéf komunistické státní bezpečnosti Alojz Lorenc. Jak upozornila ČTK, nechyběl ani ruský velvyslanec na Slovensku Pavel Kuzněcov a někdejší člen předsednictva ústředního výboru KSČ Jan Fojtík.

Ze současné Komunistické strany Čech a Moravy se pohřbu nezúčastnil žádný z čelních představitelů.

Do smutečního sálu neměla média přístup.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Miloš Jakeš mezi účastníky Biľakova pohřbu

Bývalý šéf československých komunistů Miloš Jakeš se při příchodu přivítal polibky na tváře s bývalým šéfem komunistů v Bratislavě Gejzem Šlapkou. „Na Vasila Biľaka vzpomínám v dobrém. Byl to pracovitý, poctivý člověk a komunista. Šel za naplněním těchto ideí a udělal mnoho dobrého. Samozřejmě, každý v životě udělá i nějaké chyby, ale myslím, že u něj to bylo minimum,“ řekl Novinkám Jakeš.

"Nemusí už odpovídat na sprosté a hulvátské útoky, které se proti němu vedly. Ty lži, že například pozval sovětské vojsko. Nebylo většího vlastence za nás, než byl Vasil Biľak," přizvukoval mu Fojtík.

Bývalý šéf StB Alojz Lorenc se odmítl s novináři bavit. „Pohřeb není místo pro rozhovory. Promiňte,“ řekl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bývalý šéf StB Alojz Lorenc na pohřbu Vasila Biľaka

Slovenská média už předem avizovala, že Biľak bude pohřben na hřbitově ve Slavičím údolí v Bratislavě, kde je pohřben také Alexander Dubček. Na stejném hřbitově je totiž pohřbena i Biľakova manželka Anna, která zemřela v roce 1996.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vlajkonoš na Biľakově pohřbu

Biľak se narodil v roce 1917 na východním Slovensku. Vyučil se krejčím. Vystudoval vysokou školu politickou, a tím odstartoval svou politickou kariéru. Postupně se stal mužem č. 2 a šedou eminencí normalizace v Československu. Za podpis na zvacím dopise nikdy potrestán nebyl.

Foto: Jana Mišauerová, ČTK

Vasil Biľak na snímku z roku 2000

Speciální prokuratura v roce 2011 proces zastavila, protože neměla k dispozici originál zvacího dopisu a nedokázala zajistit výpovědi klíčových svědků z České republiky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vasil Biľak zemřel minulý čtvrtek ve věku 96 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Na dům Vasila Biľaka namířili tank

Slovenský poslanec Alojz Hlina (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) nechal v pátek přivést tank do bratislavské vilové čtvrti pod Slavínem před bydliště...

Výběr článků

Načítám