Hlavní obsah

Nemám svůj pokoj, neteče voda, upadla klika. V Soči to úplně neklape

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Organizátoři olympiády v Soči nestíhají. Ruští hostitelé na poslední chvíli dokončují práce na stavbách v olympijských vesnicích, hry přitom mají být zahájeny už v pátek. Vrtačky, míchačky či bagry je slyšet odevšad. Organizátoři se omlouvají, že ne všechno je už takové, jak má být.

Dva dny do olympiády: V Soči se stále stavíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Problémy na vlastní kůži poznaly desítky novinářů. Když už dostali klíče od zamluvených pokojů, zůstala jim v ruce klika anebo zjistili, že třeba neteče voda.

„Pořád čekám, až skončí přípravy mého hotelového pokoje. Doufám, že třeba skládají origami z toaletního papíru, a ne že třeba pokládají střechu,“ uvedl v úterý na svém twitterovém účtu dopisovatel britského listu The Guardian Shaun Walker. Později doplnil: „Mám pokoj! Bez topení nebo internetu, ale alespoň s postelí.“

Další překvapení ho ale ještě čekalo: „Vrátil jsem se do hotelu. Rozbil se výtah poté, co byl půl dne v provozu. Šlapal jsem do schodů. Dveře na mé patro, které mají být únikovým východem, jsou zamčené.“

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ani pokoj šéfa Mezinárodního olympijského výboru Thomase Bacha v Soči luxusem neoplývá.

Nebyl sám, kdo se s potížemi potýkal. Štáb CNN se obrátil na samotného šéfa ruských organizátorů Dmitrije Černyšenka s prosbou o pomoc, když zjistil, že z 11 pokojů, které si zamluvil před pěti měsíci, je připraven jen jeden, navíc s utrženou garnýží.

„Hotely pro novináře jsou otevřené, probíhají v nich závěrečné zkoušky a kontroly. Za nepříjemnosti se omlouvám,“ odepsal Černyšenko. O pár hodin později CNN hlásila, že její pracovníci jsou konečně ubytováni.

Tady chybí klika, tam zase recepce

To reportérka kanadské televize CTV hotelový pokoj dostala, ale nemohla se umýt. „Je tu havárie potrubí, takže v hotelu nemáme vodu,“ psala na Twitteru. Stacy St. Clair z listu Chicago Tribune však upozornila, že to možná nevadí. „Můj hotel je bez vody. Recepční říká, že až ji znovu pustí, tak ať si v ní nemyju obličej, protože v ní je něco nebezpečného,“ napsala.

Kevin Bishop z BBC přidával: „Recepce v našem hotelu nemá položenou podlahu.“

„OK, můj hotel ještě nemá recepci,“ kontroval Mark MacKinnon z deníku Globe and Mail.

Častým problémem bývají špatně namontované kliky u dveří. „Gratulace Daveu Schwartzovi, jedinému zástupci médií v Soči, jehož pokoj byl připravený a neupadla mu klika,“ oznámil na síti jeho kolega Ryan Stanzel z minnesotského hokejového magazínu.

Redaktor zpravodajského serveru Yahoo Greg Wyshynski zase připojil kuriózní fotografii. „Lidé se mě ptají, co mě na Soči nejvíc překvapilo. Je to tohle, o tom žádná,“ informoval a připojil fotografii toalety, na jejíchž dveřích stojí v ruštině a angličtině upozornění: „Prosím, nesplachujte toaletní papír. Dejte ho do koše.“ Příslušný koš s použitým papírem v rohu kabinky skutečně stojí. Snímek si můžete prohlédnout zde.

Toalety v Soči zaujaly už v minulých dnech poté, co se zjistilo, že některé záchody nejsou oddělené ani přepážkou. [celá zpráva]

„Ruští organizátoři zvládli téměř nemožné, ale nějaký týden nebo raději měsíc navíc by jim přišel vhod,“ hlásí z olympijské vesnice dopisovatel deníku Právo Michal Osoba. Potvrdil, že zázemí pro účastníky a hosty her se rodí stále za pochodu. Poznamenal, že špatně utěsněné okno nebo studená voda je něco, na co musí být člověk v Soči i v těchto dnech připraven.

„Ještě v půl jedenácté večer doplňují už tak barevně nasvícené panoráma v horské oblasti Krasnaja Poljana desítky světel od jisker ze svářeček či rozbrusek,“ uvedl v zápise nazvaném V rytmu bagrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám