Hlavní obsah

Premiéři V4 podpořili demokratické řešení ukrajinské krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Premiéři zemí visegrádské čtyřky (V4) na středečním mimořádném summitu v Budapešti podpořili co nejklidnější a demokratické řešení ukrajinské krize. Po jednání to řekl nový český premiér Bohuslav Sobotka. Spolu s kolegy z Maďarska, Slovenska a Polska také přivítal poslední vývoj na Ukrajině, kde úřady podnikly některé kroky vstřícné vůči opozici.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zůstávají i nadále v ulicích Kyjeva

Článek

"Jsou to pozitivní signály, ale není to ještě řešení té současné složité situace," poznamenal Sobotka.

"Jednoznačně jsme podpořili co nejklidnější řešení současné ukrajinské krize. Jsme přesvědčeni o tom, že je nutno vést dialog tak, aby se celá situace řešila demokraticky," uvedl český premiér.

Předsedové vlády V4 se podle něj dohodli, že budou nadále v intenzivním kontaktu ohledně dění na Ukrajině a brzy by se kvůli němu měli sejít také ministři vnitra visegrádské skupiny, "abychom se připravili na možné scénáře vývoje na Ukrajině", přiblížil Sobotka dnešní jednání.

Podle něj mají čtyři středoevropské státy sdružené ve V4 unikátní historickou zkušenost, aby tak přispěly k formulování "rozumného stanoviska Evropské unie k dalšímu vývoji na Ukrajině". "Evropa by neměla o Ukrajinu v žádném případě ztratit zájem," zdůraznil český premiér, který se do Budapešti vydal jen několik hodin po jmenování své nové vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám