Hlavní obsah

Dvě mísy v jedné místnosti? Na tak drahé olympiádě? Rusům se smějí kvůli WC v Soči

– Soči

Pozdvižení na sociálních sítích vyvolala fotografie dopisovatele britské stanice BBC z olympijského města v ruském Soči. Reportér Steve Rosenberg na svém twitterovém účtu zveřejnil snímek dvou toaletních mís v jedné místnosti s poznámkou, že takto vedle sebe budou muset svoji potřebu v průběhu her vykonávat olympijští biatlonisté a novináři, kteří o nich budou chtít informovat.

Foto: ČTK/AP

Biatlonisté v Soči se budou potkávat častěji, než by se jim mohlo zamlouvat.

Článek

„Vidím dvojitě na pánské toaletě ve středisku pro biatlonisty,“ připsal Rosenberg pod fotografii a snímek se hned rozletěl do světa. Britský dopisovatel pak ještě doplnil, že snímek není počítačově upravován. Poukázal na to, že se v něm odráží i on sám, když fotku pořizoval.

Snímek vyvolal nevěřícné reakce i pobavení. Někteří lidé si v té souvislosti vzpomněli na debatu o potlačování práv homosexuálů v Rusku a bojkot her, k němuž vyzývali mezinárodní aktivisté. „Tak takhle chápou potřeby sexuálních menšin,“ zněl jeden z komentářů.

„Tohle je pánská toaleta v tiskovém olympijském centru v Soči za 1,5 miliardy rublů,“ připomněl kritik vysokých nákladů her, opoziční politik Alexej Navalnyj. „Světová ostuda – za všechny peníze,“ následovala reakce dalšího přispěvatele.

Gazprom si stavbu pochvaloval

Středisko pro biatlonisty dokončili už před dvěma lety s přispěním peněz od státního energetického gigantu Gazprom, poznamenala BBC. Připomněla, že jeho zástupce tehdy řekl agentuře Interfax, že se jedná o jednu z největších a nejkomfortnějších budov svého druhu na světě.

BBC současně upozornila, že zatímco v evropské části Ruska jsou podobná zařízení nemyslitelná, na východě země se vyskytují, dokonce i na sportovištích nebo v restauracích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám