Hlavní obsah

Výbuch v Budapešti zdemoloval banku, další pobočky poškodil

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Silná detonace vzbudila v pondělí nad ránem obyvatele budapešťské ulice Lehel. Jak informovala agentura MTI, výbuch silně poškodil průčelí pobočky CIB Bank a Budapest Bank. Nikdo nebyl zraněn. Motiv útoku není jasný, policie pátrá po podezřelém muži na motorce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuch zdemoloval banku v BudapeštiVideo: Reuters

 
Článek

Exploze se ozvala krátce po čtvrté ráno. Zatím není jasné, jakou výbušninu pachatel použil. Vyšetřovatelé pátrají po muži, který z místa činu odjel na motorce bez poznávací značky. „Útok nebyl namířen proti lidem,“ sdělila policie v krátkém prohlášení.

Televize Hír TV uvedla, že muž na motorce krátce před výbuchem upozornil bezdomovce, aby odešli z prostoru před bankou.

Ve stejné ulici sídlí kromě CIB Bank pobočky dalších čtyř finančních institucí. Ty exploze také částečně poškodila. CIB Bank patří do italské bankovní skupiny Banca Intesa.

Opozice žádá urychlené vyšetření případu. Dávid Dorosz z opozičního hnutí Společně 2014 označil za paradox, že k výbuchu došlo v den, kdy se ministr vnitra Sándor Pintér v deníku Magyar Hírlap pochlubil, že se podařilo snížit kriminalitu.

„Ministr v rozhovoru tvrdí, že Maďarsko je jednou z nejbezpečnějších zemí Evropy. Je to lež, protože kriminalita za období vlády premiéra Viktora Orbána stoupla o dvacet procent,“ dodal Dorosz.

Banky jsou v Maďarsku velmi nepopulární, poznamenala agentura Reuters. Mohou za to následky finanční krize z roku 2008. Banky nalákaly tisíce lidí na levné hypoteční úvěry v zahraničních měnách, ty se ale později staly velmi drahé poté, co hodnota forintu prudce klesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám