Hlavní obsah

Zemřel konstruktér legendární zbraně Kalašnikov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 94 let zemřel tvůrce legendární ruské útočné pušky AK 47 Michail Kalašnikov. Oznámila to agentura ITAR-TASS s odvoláním na informaci, kterou poskytl mluvčí prezidenta regionální ruské Udmurtské autonomní republiky.

Foto: ČTK/AP

Michail Kalašnikov na snímku z roku 2002

Článek

Kalašnikov v poslední době trpěl různými zdravotními problémy. Před měsícem, 17. listopadu, byl v Iževsku, který leží asi 1300 kilometrů na východ od Moskvy, hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Udmurtský ministr zdravotnictví Vladimir Muzlov tehdy závažnost události před médii zlehčoval. ITAR-TASS dnes ale napsal, že Kalašnikova na klinice přijali s žaludečním krvácením.

Kalašnikov, jeden z nejznámějších Rusů ve světě a nositel mnoha ruských vyznamenání, nikdy nedostal peníze z prodeje miliónů zbraní nosících jeho jméno. Používají je armády více než 80 zemí a vyskytuje se ve znaku několika států.

Puška AK-47 byla zařazena do sovětské výzbroje po druhé světové válce a i díky své odolnosti a prosté obsluze se stala jednou z nejrozšířenějších zbraní ve světě. Původní předobraz byl sice časem modernizován a upravován, ale v zásadě se konstrukce oproti původnímu dílu nezměnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám