Hlavní obsah

Alláhovi bojovníci jsou vinni z vraždy vojáka v Londýně, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Soud v Londýně ve čtvrtek uznal vinnými 22letého Michaela Adebowaleho a o sedm let staršího Michaela Adebolaja z květnové vraždy britského vojáka ve čtvrti Woolwich na jihu hlavního města. Dvojice mužů vojáka podřezala za bílého dne na ulici, pak mu za přihlížení vyděšených kolemjdoucích téměř oddělili hlavu od těla. Adebolajo v té souvislosti prohlašoval, že je „Alláhovým vojákem“.

Foto: Metropolitan Police/Handout via Reuters, Reuters

Michael Adebolajo (vlevo) a Michael Adebolawe

Článek

„Tito lidé vzali tátu mému děťátku, ale Leeova památka žije dál,“ komentovala vdova po vojákovi Fusilier Rigbyová verdikt dvanáctičlenné poroty, v níž zasedalo osm žen.

Trest teprve soud vynese. Britská média očekávají, že to bude doživotí. Otázkou ale je, jak dlouhá bude minimální doba, kterou si obžalovaní budou muset za mřížemi odpykat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž s krvavýma rukama a zbraněmi mluví o napadení v LondýněVideo: Reuters

Adebowale s Adebolajem, kteří pocházejí z Nigérie, zabili 25letého vojáka Lee Rigbyho letos v květnu. Bez varování ho napadli ozbrojeni noži s dlouhými čepelemi. Voják měl na sobě tričko s nápisem o podpoře armádním příslušníkům zraněným v Afghánistánu. Útočníci se už mrtvému muži snažili oddělit hlavu od trupu, ale to se jim nakonec nepodařilo.

Po činu uváděli, že se jednalo o válečný akt, Adebolajo se prohlásil za Alláhova bojovníka a tvrdil, že se s komplicem mstili za bojové nasazení britských sil nejen v Afghánistánu.

Bezprostředně po činu také před lidmi prohlašoval, že Londýn čeká krveprolití.

Foto: Metropolitan Police/Handout, Reuters

Lee Rigby

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám