Hlavní obsah

Bavorská obec napodruhé zrušila čestné občanství Hitlera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Bavorská obec Dietramszell se nakonec přece jen distancovala od nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Jak ve středu na svých internetových stránkách informoval Bavorský rozhlas, radnice v úterý večer napodruhé odhlasovala odebrání čestného občanství někdejšímu říšskému kancléři.

Foto: Profimedia.cz

Obec Dietramszell

Článek

Úterní hlasování bylo jednomyslné, avšak předchozí dopadlo před týdnem poměrně nečekaně patem - osm radních bylo pro, osm proti. Na radnici se poté snesla vlna odsuzujících reakcí z nejrůznějších kruhů, včetně vysokých politických. Podle kritiků citovaných rozhlasem si tím jihoněmecká vesnice uřízla ostudu daleko za hranicemi Bavorska.

Pozdvižení nastalo poté, co jeden z archivářů objevil dokument svědčící o tom, že Hitler a tehdejší prezident Paul von Hindenburg dostali v roce 1933 čestné občanství Dietramszellu. Onoho roku se v Německu dostala k moci Hitlerova nacistická strana NSDAP.

Zatímco první hlasování o odebrání čestného občanství Hitlerovi i von Hindenburgovi skončilo nerozhodně, v úterním bylo pro všech 21 hlasujících. Rozhodli se tak po emotivní výpovědi ženy, která za holokaustu přišla o rodinu. Osm radních, kteří se původně postavili proti, se hájilo tvrzením, že není na nich, aby přepisovali historii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám