Hlavní obsah

Spolutvůrce komiksu Asterix žaluje svou vlastní dceru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Spolutvůrce slavného francouzského komiksu Asterix Albert Uderzo podá žalobu na svou vlastní dceru a zetě kvůli údajnému „psychologickému násilí”. Informovala o tom v pondělí agentura AFP. Sylvie Uderzová tvrdí, že se její údajně zchřadlý otec nechal dotlačit k prodeji rodinného vydavatelství.

Foto: Profimedia.cz

Albert Uderzo

Článek

Fenomén jménem Asterix přežil navzdory smrti jednoho ze scenáristů Reného Goscinyho v roce 1977, jenž sérii společně se svým přítelem Albertem Uderzem v roce 1959 vytvořil. Uderzo v knihách pokračoval sám a nedávno, rovněž navzdory nesouhlasu své dcery, předal štafetu novému týmu.

Rodinný spor se rozhořel v roce 2007, kdy se Uderzo rozhodl prodat většinový podíl v nakladatelství Les Éditions Albert René, které v roce 1979 sám založil. Jeho dcera, která do té doby firmu řídila, ji musela opustit. V roce 2008 se komiksové vydavatelství stalo součástí nakladatelství Hachette Livre, s čímž Uderzová a její manžel Bernard de Choisy nesouhlasili.

Otec vrací žalobu

Kreslířova dcera roku 2011 podala na několik lidí z okruhu jejího otce žalobu pro podezření, že zneužili údajně chabého zdraví otce a manipulovali s jeho majetkem. Uderzo přitom vždy slabost popíral.

"Rozhodli jsme se dát Sylvii Uderzové a jejímu manželovi najevo, že si to nenecháme líbit," řekl právní zástupce 86letého Uderza Pierre Cornut Gentille.

Dosud vyšlo 35 svazků série komiksu, jehož se po celém světě prodalo už více než 350 miliónů kusů a od prvního vydání v roce 1961 byla přeložena do 111 jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám