Hlavní obsah

Otrokářský pár z Londýna potkal své oběti v komunistické buňce

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Muž a žena, kteří ve svém bytě v Londýně 30 let věznili tři ženy, vedli v 70. letech komunitu obdivovatelů čínského komunistického vůdce Mao Ce-tunga a kvůli své politické agitaci byli i vězněni. V buňce také poznali ženy, které pak doma věznili. Napsal to v pondělí britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Luke MacGregor, Reuters

Policista před domem v londýnské čtvrti Lambeth, kde dvojice věznila 30 let tři ženy.

Článek

Dvojice podle listu podnikala „revoluční aktivity“. Ze svého bytu ve čtvrti Brixton rekrutovala příznivkyně levice. Společně pak šířili letáky vyzývající ke svržení kapitalismu a organizovali přednášky či filmová promítání.

Policie v bytě provedla razii v roce 1978, po čtyřech letech činnosti komunity. Zatkla při tom 14 lidí včetně dvojice, která buňku vedla. Ta byla později odsouzena za napadení policisty.

Následně komunita žila ve squatu v Brixtonu, než jim byl přidělen městský byt ve čtvrti Lambeth. Později se přestěhovali do domu, v němž žili zhruba šest let do roku 2003.

Jedna z žen vypadla z okna

Podle sousedky, jejíž jméno Daily Telegraph neuvedl, byla skupina velmi uzavřená a její členové nikdy neopouštěli dům samostatně.

„Vzpomínám si na Inda, který bral ženy na nákup. Pokaždé měl na sobě kravatu. Žádný jiný muž tam nebyl. Také tam byla vysoká, štíhlá běloška a menší Asiatka. Nikdy nemluvili. Viděli jsme je odcházet a přicházet s nákupem, ale nikdy nemluvili,“ popsala žena.

„Jednou přišla policie a řekla mi, že ze zadního okna toho domu vypadla starší žena a zemřela. Ptali se mě, jestli jsem něco neviděla. Řekla jsem, že ne, a pak už se na mě znovu neobrátili,“ dodala.

Třicet let věznění

Znovu policie zadržela muže původem z Indie a ženu pocházející z Tanzánie minulý týden. Oznámila současně, že z jejich domu v Lambethu vyvedla trojici žen, které zde byly drženy jako otrokyně. Nejmladší z žen, třicetiletá Britka, v domě podle vyšetřovatelů strávila zřejmě celý život. Pár ve věku 69 let byl po výslechu propuštěn na kauci.

Šéf vyšetřovatelů Steve Rodhouse nově Telegrafu přiznal, že dvě starší ženy se s vězniteli seznámily v politické skupině. „Domníváme se, že dvě z obětí poznaly podezřelého muže v Londýně díky sdílené politické ideologii, a že spolu žili,“ uvedl.

„Tato komunita pak jaksi ukončila činnost. Snažíme se zjistit, jak se to stalo, že tyto ženy zůstaly bydlet s podezřelými víc než 30 let. Myslíme si ale, že součástí toho bylo emoční a fyzické zneužívání,“ dodal Rodhouse.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám