Hlavní obsah

Atentátník Breivik se omlouval matce, že jí zničil život

Oslo

Norský atentátník Anders Behring Breivik, který neprojevil sebemenší lítost nad vraždou svých 77 obětí, údajně objal matku těsně před její smrtí a omluvil se jí, že jí zničil život. Píše se to v knize, která je založena na rozhovorech novinářky Marit Christensenové s teroristovou matkou a která vyšla ve čtvrtek.

Foto: Stian Lysberg, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu.

Článek

Wenche Behringová Breiviková, která podlehla letos rakovině, podle knihy sama sebe nazvala „nejsmutnější matkou“, jež současně nenávidí a miluje svého syna.

Breivikova matka netušila, že její syn plánuje na 22. července 2011 teroristické útoky v oblasti metropole Osla, a marně na něj čekala u chladnoucích špaget, které mu připravila k večeři. V televizi přitom sledovala zprávy o pumových atentátech před vládním úřadem v centru Osla a o střelbě neznámého zabijáka na letním táboře sociálnědemokratické mládeže na ostrově Utöya nedaleko hlavního města, napsala agentura Reuters na základě knihy s titulem Matka (Moren).

Když pak v noci přišla do jejího domu policie a oznámila jí, že za masakr, který si vyžádal 77 mrtvých, je odpovědný její syn Anders, zhroutila se v slzách.

Nyní 34letý ultrapravicový extremista a fanatický odpůrce islámu Breivik si v současné době odpykává 21letý trest vězení s možností opakovaného prodloužení až na doživotí v norské věznici. Pár dní před smrtí v březnu byla jeho matka do káznice převezena sanitkou, aby ho naposledy navštívila.

Při předchozích návštěvách je vždy oddělovalo sklo, tentokrát byl ale Anders Breivik puštěn přímo k matce. S rukama v poutech ji objal a údajně zašeptal: „Promiň, že jsem ti zničil život.“

Vydání si nepřála

Vůči svým obětem naopak Breivik žádný soucit neprojevil. U soudu terorista chladnokrevně prohlásil, že kdyby měl možnost, své útoky by zopakoval. Jeho otec, norský diplomat ve výslužbě, který od Breivikova dětství s rodinou nežil, po masakru řekl, že by si přál, aby se Anders nikdy nenarodil.

Teroristova matka se po útocích vzpamatovávala ze šoku v psychiatrické léčebně. Také ona řekla, že ho nenávidí a rovněž že cítí spoluvinu a obává se, že ji někdo v odvetě zabije.

Krátce před smrtí Wenche Behringová Breiviková přerušila s novinářkou Christensenovou spolupráci a uvedla, že si nepřeje, aby kniha vyšla. Nakladatelství Aschehoug dílo ale přesto vydalo s tím, že jeho publikace je ve veřejném zájmu.

Reklama

Související témata:

Související články

Breivika nepustí na pohřeb jeho matky

Norská vězeňská správa nepustí usvědčeného extremistu Anderse Behringa Breivika, který zabil 77 lidí, na pohřeb jeho matky. Wenche Behringová zemřela v pátek...

Výběr článků

Načítám