Hlavní obsah

Bouře v západní Evropě zabila třináct lidí, statisíce domácností jsou bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Velké Británie a Francie dorazila mohutná bouře, která omezuje silniční, leteckou i železniční dopravu. Bez proudu je v Británii 230 000 domácností, ve Francii dalších 75 000. Bouře si podle dosavadních informací vyžádala nejméně třináct mrtvých, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velkou Británii ohrožuje bouře o síle hurikánuVideo: Reuters

 
Článek

Nejvíce zasaženou oblastí Británii byla jižní a střední Anglie a Wales. Právě na jihu Anglie moře strhlo čtrnáctiletého chlapce, který se stále pohřešuje. Dva lidi, muže a ženu, zabil výbuch plynu, který v jejich domě v západním Londýně způsobil podle BBC pád stromu.

Sedmnáctiletá dívka z anglického Heveru zemřela ve spánku a na asi padesátiletého muže se strom zřítil, když řídil svůj vůz v anglickém Watfordu. Celkem v Británii zemřelo nejméně pět lidí. Další zahynuli ve Francii, Nizozemsku a Německu.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Východoanglické pobřeží v průběhu bouře

S problémy se potýkal i Londýn, kde provoz kvůli větvím a troskám na tratích přerušilo šest linek metra. Společnost Transport for London, která má na starosti dopravu ve Velkém Londýně, na většinu dopoledne zastavila pozemní provoz.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Bouře na pobřeží

Na budovu úřadu vlády v centru metropole se zřítilo rameno jeřábu. Vicepremiér Nick Clegg kvůli poškozené stavbě musel zrušit pravidelnou tiskovou konferenci.

Heathrow zrušilo desítky letů

Společnost South West Train požádala občany, aby se do 9:00 SEČ nevydávali na cestu, protože většina vlaků nepojede.

Foto: Olivia Harris, Reuters

Následky bouře ve Velké Británii

Letiště Heathrow prozatím zrušilo 130 letů, některé z nich i večer. Dopravce Eurostar, který provozuje linky spojující Británii s evropským kontinentem, počítá s dlouhými zpožděními, spoje mezi Londýnem, Paříží a Bruselem nevyjedou nejméně do 8:00 SEČ.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Bouře v Londýně

Bouře získala přízvisko svatojudská (St. Jude) podle svátku Svatého Judy, který se v Británii slaví právě dnes. Podle předpovědí by mohla být nejsilnější za posledních několik let.

Problémy v Nizozemsku, Dánsku i Německu

Bouře v polovině dne opustila podle agentury AFP britské ostrovy a směřovala k Nizozemsku, Dánsku a severnímu Německu. Švédsko kvůli rychle se blížící bouři zrušilo všechny osobní vlaky na jihu země.

V centru Amsterodamu padající strom zabil ženu. Další dva lidé utrpěli v Nizozemsku vážné zranění, když se na jejich auto vyvrátil strom. Amsterodamské letiště Schiphol zrušilo desítky letů. Asi tisícovka pasažérů na několik hodin uvízla na moři na trajektu, protože loď se kvůli bouři nemohla dostat do nizozemského přístavu.

Ve Francii, kde se hovoří o nejméně jedné oběti bouře, byly nejvíce zasažené regiony Normandie a Bretaň. Na pobřeží meteorologové naměřili rychlost větru až 147 kilometrů v hodině.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silný vítr bičuje rovněž FranciiVideo: Reuters

V Německu má prý živel na svědomí nejméně dva lidi. Oba zemřeli při pádu stromu na jejich auto, když jeli na západě země.

Plné ruce práce měli v pondělí kvůli počasí také hasiči v Belgii. Na mnoha místech odstraňovali spadané větve, stromy či elektrické dráty, které zablokovaly silnice. Po významné železniční trati mezi Bruselem a Namurem jezdily kvůli stejným problémům dopoledne vlaky jen po jedné koleji, vznikala proto zpoždění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám