Hlavní obsah

Španělsko na nátlak evropského soudu pustilo z vězení členku ETA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělské úřady v úterý pustily na svobodu odsouzenou členku teroristické organizace ETA. V pondělí je k tomu vyzval ve Štrasburku Evropský soud pro lidská práva, který Madrid odsoudil za to, že Ines Del Rio Prada prodloužil trest o devět let za teroristické útoky na základě pozdějších změn v trestním řádu. Uvedla to agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Členka teroristické organice ETA Ines Del Rio Prada na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Del Rio Prada byla odsouzena v roce 1988 za smrt 24 lidí při teroristických útocích k maximálnímu trestu 30 let vězení s tím, že mohla být propuštěna již v roce 2008. Na základě nového trestního řádu jí byl později trest překvalifikován. Podle evropského soudu se tak stalo se zpětnou platností, což je nepřípustné.

ETA je za 40 let boje za samostatný stát Basků zodpovědná za více než 800 životů. V říjnu 2011 nicméně organizace oznámila, že s ozbrojeným bojem končí.

Pondělní výnos evropského soudu, který potvrdil loňský verdikt, proti kterému se Madrid odvolal, může předznamenat propuštění dalších vězněných činitelů ETA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám