Hlavní obsah

Zeman na Ukrajině ocenil veterány Rudé armády

Právo, Jiří Ovčáček (Kyjev)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v neděli zahájil pracovní návštěvu Ukrajiny. V předvečer 70. osvobození hlavního města Kyjeva od nacistické okupace vyjádřil hrdost na československé vojáky, kteří se bitvy zúčastnili. Ocenil i veterány Rudé armády, kteří se podíleli na osvobození Prahy.

Foto: Jiří Ovčáček, Novinky

Miloš Zeman před kyjevskou radnicí na Chreščatyku s veterány Rudé armády, osvoboditeli Československa.

Článek

Zeman krátce po příletu do Kyjeva položil věnec k hrobu padlých československých vojáků na hřbitově v Lukjanivce, kteří padli při osvobozování ukrajinské metropole v roce 1943. Následně na hlavní kyjevské třídě Chreščatyk zahájil panelovou výstavu věnovanou právě podílu československých vojáků při osvobozovací akci.

„Jsem hrdý na to, že na osvobození Kyjeva se podílely i československé jednotky,“ řekl Zeman před kyjevskou radnicí. Připomněl, že českoslovenští vojáci se probili právě do těchto míst, na třídu Chreščatyk.

Český prezident se před radnicí setkal také s veterány Rudé armády, kteří se podíleli na osvobozování Československa. „Přijíždím proto, aby vyjádřil svoji hlubokou úctu a obdiv veteránům, kteří pomohli osvobodit moji zemi,“ prohlásil Zeman. Obě země podle něj spojuje společně prolitá krev v boji s nepřátelskou ideologií.

Zeman také zavzpomínal, že jde o jeho třetí návštěvu Kyjeva. Ta první se uskutečnila za vysokoškolských studií. „Vzpomínám na svoji ranní procházku Chreščatykem,“ podotkl. Podruhé v ukrajinské metropoli pobýval v roce 1997, když byl předsedou Sněmovny.

Zemana vítali pivem Zeman

V podvečer se prezident setkal s českými krajany, kteří kvůli této příležitosti přijeli ze všech koutů Ukrajiny, z 15 komunit. S krajany Zeman podiskutoval, darem jim přivezl knihy. Následovalo krátké společenské setkání, na kterém bylo mj. k dispozici ukrajinské pivo s názvem u příležitosti prezidentské návštěvy více než symbolickým - Zeman.

Jméno piva samozřejmě nemá s českým prezidentem nic společného. Jeho jméno odkazuje na to, že pivovar, kde se vaří, založil na Ukrajině v 19. století Čech Václav Zeman.

V pondělí bude český prezident jednat se svým ukrajinským protějškem Viktorem Janukovyčem, premiérem Mykolou Azarovem a předsedou parlamentu Volodymyrem Rybakem.

Hlava státu má také v plánu debatovat s ukrajinskými politiky o osudu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, jejímž propuštěním podmiňuje EU sbližování s Kyjevem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám