Hlavní obsah

Rodinná firma Oetkerů měla hodně blízko k nacistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Dva šéfové německé potravinářské firmy Dr. Oetker měli blízko k nacistům, jeden podporoval Hitlera a druhý byl příslušníkem jednotek Waffen SS. Uvedl to ředitel August Oetker v souvislosti s novou knihou o historii firmy.

Foto: Profimedia.cz

Rudolf August Oetker

Článek

„Můj otec byl nacionální socialista,“ řekl 69letý August Oetker v rozhovoru pro týdeník Die Zeit. Podle něj otec Rudolf August Oetker, který zemřel v roce 2007, vstoupil do NSDAP v třicátých letech. Byl ovlivněn svým otčímem Richardem Kaselowskym, který vedl firmu před ním a podporoval Hitlera.

O minulosti August Oetker věděl, ale s otcem se o ní nebavil: „Nechtěl o těch časech mluvit. Říkal děti, nechte mě na pokoji.“

Foto: Profimedia.cz

Rudolf Oetker

Vydání knihy Dr. Oetker a nacionální socialismus, která se na trhu objeví příští týden, uvítal: „Cítím, že nyní známe fakta, mlha byla rozptýlena.“

Dodal také, že i po roce 1945 byl jeho otec nakloněn pravicovým postojům. V šedesátých letech věnoval rodnému Bielefeldu galerii a přál si, aby uchovávala památku na jeho otčíma. Studenti v Bielefeldu protestovali, ale jméno Richarda Kaselowského zůstalo na domě třicet let, než se k moci dostali socialisté se zelenými. Když jméno v roce 1998 odstranili, Rudolf August Oetker odvezl všechny obrazy, které galerii zapůjčil.

Reklama

Výběr článků

Načítám