Hlavní obsah

V Albánii zabavili stovky ukradených uměleckých děl, hravě by zaplnily muzeum

Albánská policie oznámila, že rozbila nelegální skupinu obchodníků s uměním, která chtěla prodat stovky ukradených artefaktů do ciziny. Premiér Edi Rama prohlásil, že uměleckých děl je tolik, že by zaplnily celé muzeum.

Foto: Profimedia.cz

Albánský premiér Edi Rama

Článek

Zabavených předmětů je víc než tisíc. V rukách policistů skončily obrazy s náboženskou tematikou nebo třeba církevní relikvie, které pocházejí z 15. až 20. století.

Většina děl byla ukradena v kostelích a kulturních institucích na jihovýchodě Albánie a v Makedonii. Podle odhadů se jejich cena pohybuje v řádu stovek tisíc dolarů.

Místní zločinecká organizace chtěla umělecké předměty tajně vyvézt ze země. Albánský premiér Edi Rama prohlásil, že razie byla jednou z největších operací namířených proti nelegálnímu obchodu s uměním. Zároveň vyzval spoluobčany, aby zastavili drancování albánských kostelů a kulturních institucí.

Policisté v souvislosti s operací zatkli dva muže, po dvou dalších pátrají. Podle vyšetřovatelů měly ukradené předměty skončit v sousedních státech a v západní Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám