Hlavní obsah

Slovenské zdravotní sestry postavily před Úřadem vlády stanové městečko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Před Úřadem slovenské vlády v Bratislavě ve středu vyrostlo stanové městečko. Tři dny v něm chtějí strávit protestující zdravotní sestry.

Slovenské zdravotní sestry postavily před úřadem vlády stanové městečkoVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Je to upozornění občanům a politikům, že naše situace se dlouhodobě neřeší,“ řekla Novinkám prezidentka komory sester a porodních asistentek Iveta Lazorová.

Zdravotní sestry žádají zvýšení platů a celkové dofinancování zdravotnictví. „Ve slovenských nemocnicích je nedostatek zdravotních sester,“ upozornila Lazorová.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Protest zdravotních sester před úřadem slovenské vlády

Foto: Ivan Vilček, Právo

Výzva slovenských zdravotních sester

Slovenský parlament schválil zákon o zvýšení platů zdravotních sester, ale Ústavní soud ho následně označil za protiústavní a zrušil ho. „Je to vážný precedens, že poslanci schválili zákon, který podle Ústavního soudu neměl finanční krytí,“ dodala prezidentka komory sester.

Vláda odjela do Košic

Zdravotní sestry svůj protest zahájily ve středu, kdy se obvykle koná zasedání slovenské vlády. Jenže tuto středu si vláda Roberta Fica naplánovala výjezdové zasedání v Košicích.

„Přiznám se, že jsme o tom nevěděli. Domnívám se, že oni mají dostatek informací o tom, co se tady děje,“ uvedla Elen Ondrejáková z Galanty.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Sestry chtějí protestovat před úřadem vlády tři dny.

Sestřičky se nebojí ani nízkých nočních teplot a jsou odhodlané vydržet. „Z mládí jsem zvyklá stanovat, tak to snad vydržíme. Jsme odhodlané bojovat za všechny kolegyně,“ prohlásila Lazorová.

Reklama

Výběr článků

Načítám