Hlavní obsah

V Řecku zatkli šéfa krajně pravicového Zlatého úsvitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfa krajně pravicové řecké parlamentní strany Zlatý úsvit Nikolaose Michaloliakose zatkla policie. Je obviňován z toho, že zformoval zločineckou organizaci. Policie má podle agentury AP zatykače i na dalších pět členů jeho strany a patrně bude zatýkat ještě další lidi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Generální tajemník a jeden zákonodárce strany Zlatý úsvit byli zatčeni krátce po vydání zatýkacích rozkazů," uvedla v sobotu ráno řecká policie v tiskovém prohlášení.

Řecká justice začala nedávno sbírat důkazy proti neonacistické straně Zlatý úsvit s cílem ji případně označit za zločineckou organizaci. Podnět k tomu dala vražda levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fisase, jehož minulý týden zabil neonacistický extremista.

Zlatý úsvit ztratil část podpory

V souvislosti s vraždou úřady již dříve kromě vraha zadržely nejméně osm členů nebo stoupenců nacionalistického Zlatého úsvitu, kteří jsou také spojováni s tímto zločinem. Tisk zveřejnil snímek pachatele vraždy, jak se objímá s jedním z poslanců této protiimigrantské strany.

Podle nejnovějších průzkumů veřejného mínění Zlatý úsvit ztratil po vraždě část volební podpory. V souvislosti se smrtí aktivisty rezignovali dva vysocí představitelé řecké policie. Objevily se totiž informace, že někteří policisté byli na neonacisty napojeni.

Strana, která má na dvě desítky zákonodárců, spojení s vrahem oficiálně popírá. Četné fotografie ale dokazují, že se účastnil jejích aktivit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám