Hlavní obsah

Počet případů euthanasie se v Nizozemsku zdvojnásobil, volí ji nemocní rakovinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam
Aktualizováno

Počet případů euthanasie v Nizozemsku se za více než deset let, kdy je asistovaná sebevražda v zemi legalizovaná, zdvojnásobil. Jen v minulém roce byla euthanasie příčinou 4188 úmrtí, což znamená nárůst o 13 procent oproti roku 2011, uvedl britský deník The Daily Telegraph.

Foto: Phil Noble, Reuters

Článek

Jak ukázala nová nizozemská statistika, 80 procent lidí, kteří se rozhodnou pro euthanasii, umírá doma. 78 procent pacientů (3251)  loni požádalo o tento způsob odchodu ze života kvůli tomu, že trpěli rakovinou, 257 pacientů mělo onemocnění nervového systému a 156  trpělo kardiovaskulárním onemocněním.

Nizozemsko v roce 2002 jako první země na světě umožnilo, aby lékař pomohl pacientovi spáchat sebevraždu, pokud je nevyléčitelně nemocný, trpí velkými bolestmi a několikrát výslovně požádal o pomoc při odchodu ze života. Každý případ nicméně podléhá schválení druhého lékaře.

V roce 2003 si zvolilo asistovanou sebevraždu 1626 pacientů, nyní jich je každý rok více než dvojnásobek. Jedním z důvodů může být podle britského deníku i fakt, že od loňského jara začala v zemi poskytovat služby i mobilní klinika, jež dojíždí za pacienty, kteří projeví přání odejít ze života a jimž odmítl poskytnout euthanasii jejich ošetřující lékař.

Asistovaná sebevražda prováděná lékaři je legální jen ve třech evropských zemích, kromě Nizozemska ještě v Belgii a v Lucembursku. Švýcarsko je jedinou zemí, kde umírajícímu mohou pomáhat jak lékař, tak i laik.

I Belgie uzákonila euthanasii v roce 2002. Pokud jde o statistiky, v poměru k počtu obyvatel si tento způsob úmrtí v této zemi vybírá dvakrát méně lidí než v Nizozemsku. V Lucembursku je asistovaná sebevražda legální od roku 2009. V letech 2011 a 2012 tímto způsobem zemřelo 14 lidí.

Anketa

Souhlasíte s asistovanou sebevraždou?
Ano
88,8 %
Ne
11,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1073 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám