Hlavní obsah

V Rumunsku má vzniknout největší zlatý důl v Evropě, lidem se to nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

Tisíce Rumunů vyšly v neděli do ulic kvůli plánovanému kanadskému dolu na zlato, kde by se při získávání žlutého kovu používal kyanid. Projekt, který počítá s odstraněním čtyř hor, by umožnil vznik největšího zlatého dolu v Evropě, napsala agentura AP.

Foto: Ajay Verma, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Zachraňte Rošiu Montanu," skandovaly tisíce odpůrců dolu v rumunském hlavním městě Bukurešti. Rošia Montana je město, kde by se důl měl nacházet. Zlato se v oblasti těží více než 2000 let. Rumunští poslanci by podle odpůrců neměli schválit legislativu, která důl označuje jako "zvláštní státní zájem". Proti schválení právní normy demonstrovalo i 6000 lidí ve městě Kluž nedaleko místa plánovaného dolu.

Podle příznivců dolu by ale plánovaná výstavba v chudé oblasti na severozápadě Rumunska znamenala pracovní příležitosti a investice.

V Rošii Montaně tisíce havířů využily každoročního shromáždění u příležitosti dne horníků a vyzývaly parlament, aby vznik dolu umožnil, uvedla místní média. Radnice odhadla účast na 10 000 lidí.

Zlato a stříbro chce v oblasti těžit kanadská společnost Gabriel Resources. Proti vládnímu návrhu zákona, který by těžbu umožnil, demonstrovali Rumuni i v předešlých dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám