Hlavní obsah

Gripenům se otevřela cesta do Švýcarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Bezpečnostní výbor dolní komory švýcarského parlamentu souhlasí s plánem pořídit 22 bojových letadel Saab JAS-39 Gripen. Ještě v dubnu přitom nákup pozastavil. Chtěl vyjednat lepší podmínky a dozvědět se podrobnosti o finančních aspektech transakce. V úterý však velká většina členů podle předsedkyně výboru Chantal Galladeové vládní návrh na koupi švédských stíhaček podpořila.

Článek

„Nepotřebujeme rolls-royce, ale stroj, který uspokojí potřeby našich leteckých sil,” poznamenala Galladeová o gripenech, vnímaných jako levnější alternativa stíhaček Eurofighter, Typhoon či Rafale.

V alpské konfederaci mají gripeny nahradit zastaralé lehké bojové letouny Northrop F-5E.

Švýcarská sněmovna, která má o nákupu gripenů jednat 11. září, se nejspíše bude řídit doporučením bezpečnostního výboru. O týden později má následovat jednání horní komory, která nákup stíhaček v březnu pozastavila kvůli finančním aspektům.

Gripeny v současné době používá vedle Švédska a České republiky také Maďarsko, Jihoafrická republika a Thajsko. Pokud by je zakoupilo i Švýcarsko, mohlo by to podle analytiků podpořit jejich prodej do dalších zemí.

Alpský stát neválčil už více než dvě staletí, a tak nákup stíhaček, vyžadující škrty v jiných oblastech, jako je třeba školství, není populární. Saab proto nabízí rozsáhlý offsetový program pro švýcarské firmy.

Švýcarsko má kromě padesátky strojů F-5 ještě třicítku těžkých dvoumotorových moderních bojových letounů F-18 C/D Hornet, které postupně vylepšilo, mimo jiné pro použití přilbových zaměřovačů nebo raket vzduch–vzduch AIM-9X a pro nový zaměřovací systém. Celkové úpravy vyjdou podle webu defenseindustrydaily.com na 500 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám