Hlavní obsah

Němci mají problém, zemi jim hyzdí milióny pytlů po povodních

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Milióny promáčených pytlů s pískem dosud leží po červnových povodních u německých řek. Musejí zmizet – jenže dobrovolníků na úklid těžkých vaků s pískem proti zátopám je málo, ekologická likvidace je drahá a organizačně náročná.

Foto: Profimedia.cz

V německých městech zůstaly po povodních pytle s pískem, které nemá kdo uklidit.

Článek

„Potíž spočívá v tom, že v době přírodní katastrofy nebývá o pomocníky nouze,“ říká Thomas Krimm z Technických pomocných služeb (THW) Meklenburska-Předního Pomořanska, Šlesvicka-Holštýnska a Hamburku s odkazem na záběry nekonečných lidských řetězů, v nichž lidé z THW, vojáci bundeswehru a dobrovolníci zpevňovali hráze. „Jenže když se situace uklidní, už najednou nejsou k mání. Navíc vojáci a THW mohou do akce jedině v případě nouzového stavu.“

Po povodních v roce 2002 to bylo jinak – proti letošním udeřily až v srpnu, takže s úklidem se třeba v Drážďanech činili vysokoškoláci. „Ti jsou teď ale na prázdninách. Všechno se vleče, a tudíž prodražuje,“ upozorňuje Inge Kieslerová z magistrátu saské metropole.

Každý pytel váží až dvacet kilogramů. K odvozu se musejí používat speciálně odlehčené nákladní automobily, které nepoškozují říční hráze. Pytle navozí do sběrných míst, kde je připraví na recyklaci. „Juta a umělá hmota se recyklují, písek se zpracuje tak, aby se část mohla znovu použít,“ vysvětlil v listě Süddeutsche Zeitung Jürgen Sahs z dolnosaského Neuhausu.

Městečko s 1200 obyvateli muselo pytli posílit 40 kilometrů hrází. „Odklizení vyjde na milión eur (26 mil. korun),“ odhaduje Sahs. V roce 2002 jim pracovní úřad poslal lidi, jež zaměstnával na částečný úvazek. „Teď nedostaneme nikoho,“ upozorňuje Sahs.

Kdo to zaplatí?

Radnice tudíž najala firmu. „Doufám, že peníze nám pak proplatí Pomocný fond pro odstraňování následků záplav. Ale jistotu nemám,“ přiznává Sahs.

Fond s prostředky ve výši devíti miliard eur má pomoci odstraňovat škody. Jsou ale pytle škody? Vyhlášku, jež má vyjasnit podobné detaily, spolkové ministerstvo financí teprve připravuje.

Jen v západním Meklenbursku se u řek ještě povaluje půl miliónu pytlů, jejich odvoz přijde podle ministerstva životního prostředí ve Schwerinu na 750 tisíc eur (19,5 mil. korun). To je vysoká suma, takže také tady počítají s tím, že náklady nakonec převezme spolková vláda.

Kromě dobrovolníků se teď činí i státní úředníci. „Až dosud jsem se velkou vodou zabýval od psacího stolu. Je dobré vědět, jak to chodí v praxi,“ chválí si při nakládání pytlů Frank Müller, zástupce šéfa Státního úřadu pro zemědělství a životní prostředí západního Meklenburska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám