Hlavní obsah

Postrach dálnic střílel, protože ho rozčilovala auta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Postrachem německých dálnic byl 57letý řidič kamiónu, který měl automobilové dopravy dost. Auta ho stresovala a na jejich řidiče měl vztek. Přiznal se, že proto vozidla ostřeloval, zabíjet však údajně nechtěl, informoval v úterý šéf vyšetřovatelů ve Wiesbadenu Jörg Ziercke.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Můžeme ho popsat jako frustrovaného samotáře naštvaného na ostatní lidi s náklonností ke zbraním," charakterizoval zadrženého vrchní státní zástupce Dietrich Geuder.

Muž v uplynulých letech útočil 762krát, a to po celém Německu. Některé případy však byly zaznamenány také v Rakousku, Belgii a Francii.

Většinou cílil na kamióny převážející nová auta. Několikrát zasáhl řidiče, jednu ženu ohrozil vážně na životě. Tvrdí však, že zabíjet nechtěl, jen nastolit spravedlnost.

Policie ho ale viní z pokusu o zabití.

Útočník při nedělním zásahu speciálního komanda BKA v jeho domovské obci Kell prý nekladl odpor.

Pomohli rozmístěné čtečky

Muž, na jehož dopadení vypsala policie odměnu 100 000 eur (zhruba 2,6 miliónu korun) podle Zierckeho pracoval pro jednu spediční firmu a v posledních letech dostal zlost na silniční dopravu, která ho stresovala. Před lety byl prý málem vytlačen ze silnice jiným kamiónem a měl údajně opakovaně spory s jinými řidiči.

Policie měla podezření, že by pachatelem mohl být řidič kamiónu, jelikož střely často přicházely z vyvýšeného místa v protisměru. Kriminalisté jej dopadli po rozsáhlé monitorovací akci, při níž u dálnic skrytě umístili čtečky poznávacích značek a zaznamenávali je. Když se objevil nový případ, srovnávali trasu zasaženého vozidla s nasbíranými údaji. Vyhodnocovali také informace z mobilní komunikace.

Policie u muže zajistila pistole ráže 0,22 a devět milimetrů s tlumičem, více než 1000 nábojů a střílející propisku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám