Hlavní obsah

Rodina útočníka z Londýna cítí hanbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Rodina Michaela Adebolaja, podezřelého z vraždy britského vojáka, je činem "zahanbena". Vražda prý byla nesmyslná. Jeho švagr v televizním rozhovoru řekl, že příbuzný se změnil po zadržení v Keni v roce 2010.

Foto: Reuters

Útok na vojáka v londýnské Woolwichi

Článek

Pětadvacetiletého veterána z Afghánistánu Lee Rigbyho ubodali minulou středu v jihovýchodní londýnské čtvrti Woolwich dva Britové nigerijského původu ve jménu islámu. Hlavním podezřelým je Adebolajo, jehož rodina se od činu nyní distancovala.

V prvním veřejném vyjádření příbuzní podezřelého konvertity k islámu v úterý řekli, že jsou zahanbeni a zděšeni tím, co se stalo. "Cokoli řekneme, nemůže to odčinit události z minulého týdne," uvedla rodina v prohlášení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muž s krvavýma rukama a zbraněmi mluví o napadení v LondýněVideo: Reuters

"Avšak jako rodina chceme s ostatními sdílet zděšení z nesmyslného zabití Lee Rigbyho a vyjádřit hluboký stud a bolest, které to způsobilo naší rodině," prohlásila rodina, jež je podle agentury Reuters křesťanského vyznání.

Britská média se mezitím ptají, kolik toho věděly bezpečnostní složky o aktivitách obou mužů. Ukázalo se totiž, že Adebolajo byl v roce 2010 zadržen v Keni kvůli podezření, že se chce dát vycvičit islamisty v Somálsku.

Změnilo ho keňské vězení

Britská televize ITV uvedla, že Adebolajo jako dospívající chlapec konvertoval k islámu a dostal přezdívku mudžáhid, bojovník. O jeho rodinu se pak zajímaly britské bezpečnostní služby MI5 a MI6 a údajně chtěly Adebolaja získat jako informátora.

Jeho švagr James Thompson televizi řekl, že Adebolajo se dramaticky změnil po pobytu v Keni, kde byl údajně po zadržení fyzicky i sexuálně týrán a bylo mu vyhrožováno zabitím. Cítil se tam prý být britskou vládou opuštěn.

"Řekl bych, že od té doby byl navždy jiný. Skoro by se dalo říct, že to byl jiný člověk. Byl mnohem tišší a docela zahořklý ze skutečnosti, že mu nikdo nijak nepomohl," řekl Thompson.

Oba údajní pachatelé ve věku 22 a 28 let byli bezprostředně po vraždě minulou středu vzati do vazby. Protože je policie postřelila, nechala je převézt do nemocnice. Britský premiér David Cameron už dříve označil ubodání vojáka za teroristický čin.

Adebolajo je stále pod policejním dozorem v nemocnici, mladší Michael Adebowale byl v úterý propuštěn z léčení a převezen do policejní cely. Obviněn byl zatím podle BBC z pokusu o vraždu policisty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám