Hlavní obsah

Miniaturní Monako chce růst, do moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Monako

Monackému knížectví je na jeho dvou kilometrech čtverečních těsno. Chce se proto o šest hektarů rozšířit, a to směrem do moře. Plánuje tam výstavbu luxusních bytů, aby přilákalo bohatou mezinárodní klientelu. Nedalekou mořskou rezervaci chce ale zachovat.

Foto: Právo

Centrum Monaka s královským palácem

Článek

Malý státeček nedávno vypsal veřejnou soutěž na projekt územního rozšíření, jehož první etapou bude výstavba obrovské podmořské desky v hodnotě jedné miliardy eur. Vše má být hotovo v roce 2024.

Na mapě monackého pobřeží už vláda vyčlenila plochu, kde by mohla vzniknout nová čtvrť, sousedící s kongresovým a kulturním centrem Grimaldi Forum. Kníže Albert II. se nicméně zavázal, že mořské prostředí zůstane nedotčeno.

Rezervace zůstane

Jen dvacet metrů vpravo od budoucí čtvrti ale začíná mořská rezervace Larvotto, která je pýchou knížectví. Skrývá se v ní velmi bohatá biodiverzita a žijí tam mnohopiláci, rod mořských rostlin Posidonia nebo mlži kyjovky šupinaté, říká poradkyně vlády pro ekologii Marie-Pierre Gramagliová. A jen čtyřicet metrů doleva leží podmořské jeskyně, kde žijí korály, které potřebují kyslík, dodává.

Mezi těmito dvěma chráněnými světy má vyrůst do deseti let nová čtvrť s šesti až desetipodlažními budovami, kde budou luxusní byty, podmořská parkoviště, obchody, úřady a přístaviště. Celkem tam bude 60 000 metrů čtverečních prodejné plochy.

Konstruktér, který zvítězí ve výběrovém řízení, bude muset vybudovat ve dvacetimetrové hloubce jakýsi podstavec, který dokáže všechny tyto stavby udržet.

Výměnou za tuto obrovskou investici bude mít vítězná společnost právo tam stavět, i když bude muset státu postoupit některé zastavěné i nezastavěné plochy. Konstruktér potom bude mít rok na to, aby s monackým státem dojednal podrobnosti celého projektu.

Obnovené plány

Knížectví se v roce 2008 muselo zříci plánu na rozšíření svého území do moře, a to dvakrát rozsáhlejšího, než je ten současný. Tím hlavním důvodem byla ekonomická krize, ale i blízkost mořské rezervace.

Podle šéfa monacké vlády Michela Rogera je zahájení nového projektu nyní možné, protože Monako už vybředlo z krize. "Vrátili jsme se na zdravé základy," říká. Projekt je podle něho "optimistickým aktem vůči ekonomické budoucnosti země".

V Monaku již prakticky není žádná nezastavěná plocha a staré stavby se bourají, aby se na jejich místě mohly postavit vyšší budovy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám