Hlavní obsah

Němečtí vědci dělají pokusy na embryích z Polska, tvrdí ministr

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský ministr spravedlnosti Jaroslav Gowin prohlásil, že němečtí vědci zřejmě využívají k pokusům lidské zárodky pocházející z Polska.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V jedné z klinik v Poznani objevili speciální kontejner na přepravu lidských embryí. Můžeme si být jisti, že u nás dochází k nelegálnímu obchodu s lidskými zárodky,“ řekl Gowin.

V Německu je zakázané experimentovat na embryích německého původu, proto je podle Gowina němečtí vědci dovážejí ze zahraničí, s velkou pravděpodobností také z Polska.

„Ministr spravedlnosti tvrdí, že obchodování s embryi a jiné nemorální praktiky jsou způsobené nedostatečnou polskou legislativou. V Polsku totiž neexistuje zákon, který by chránil lidský zárodek. Především však vinou Gowina,“ řekl pro pondělní vydání deníku Gazeta Wyborcza místopředseda Polského gynekologického sdružení Waldemar Kuczyňski.

Dodal, že Gowin dlouhodobě, v souladu s požadavky katolické církve, blokuje veškeré návrhy zákonů týkajících se této oblasti.

V uplynulých dnech přišlo na obvodní prokuraturu v Poznani trestní oznámení, že v jedné z klinik došlo k nelegálním praktikám s embryi. „Musíme vyslechnout člověka, který oznámení podal, a doplnit některé podrobnosti,“ uvedla mluvčí prokuratury Magdalena Mazurová- Prusová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám