Hlavní obsah

Tajemník britského ministra nemůže chodit, voperovali mu vadné endoprotézy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tajemníkovi britského ministra obrany pro ozbrojené síly Andrewu Robathanovi voperovali špatné implantáty kyčelního kloubu, vytvořil se mu kvůli nim nádor v jedné noze a nemůže chodit. Čeká ho reoperace. Tajemník, který bojoval v první válce v Zálivu, míní podat žalobu.

Foto: Mike O´Neill / MOD

Andrew Robathan při návštěvě Afghánistánu

Článek

Robathan dostal dvě náhražky kyčelního kloubu ASR od firmy DePuy, patřící do konsorcia Johnson & Johnson, v roce 2006.

Krátce poté začal trpět nesnesitelnými bolestmi a občas měl problémy se postavit. V jedné noze se mu během pěti let vytvořil nezhoubný nádor, který vznikl podle lékaře právě kvůli použití nevhodné náhražky. Z implantátů, jejichž klouby se přímo dotýkají, se uvolňují jedovaté mikroskopické části kovu.

„Upřímně, velké operace jsou obtížné, mají svá nebezpečí. Doufal jsem, že kyčle zůstanou funkční a místo toho trpím bolestí a potřebuji další dvě velké operace,“ řekl listu Daily Telegraph bývalý příslušník speciálních sil SAS.

Endoprotézy se prodávaly i po upozornění lékařů

Robathan byl mezi desetitisíci lidmi, které zavolali, aby jim implantáty vyměnili, což ho nijak nepotěšilo: „Když je výrobek uvnitř vašeho těla, je to mnohem ošidnější, není to jako povolat k výměně ledničku. V první chvíli jsem rezignoval s tím, že se prostě něco nepovedlo, ale pak rezignace ustoupila, začal jsem být strašně vzteklý.“

Musí se opět podrobit velké operaci, kdy mu vymění oba klouby.

Podle stanovených pravidel dostane každý postižený odškodnění 28 000 liber, ale suma může být vyšší, když jde o dva klouby nebo když je utrpení příliš velké.

Celkem byly endoprotézy v Británii voperovány 40 000 lidem. Rizika jsou dvojnásobná u těch, kteří je mají déle než pět let.

Případ náhrad ASR vzbudil velkou pozornost, protože DePuy je prodával i tři roky poté, co chirurgové upozorňovali, že endoprotéza způsobuje pacientům bolesti. I výzkum přitom už v té době potvrdil, že protéza ASR selhává více než ostatní druhy náhrad. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám