Hlavní obsah

Italové ženou Američanku Knoxovou opět před soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Italský Nejvyšší soud vyhověl dovolání prokuratury a v úterý nařídil nový proces s mladou Američankou Amandou Knoxovou a jejím bývalým přítelem, Italem Raffaelem Sollecitem. Oba byli původně uznáni vinnými z podílu na vraždě britské studentky Meredith Kercherové v Perugii v roce 2007. Po čtyřech letech strávených za mřížemi je ale předloni odvolací soud pro nedostatek důkazů propustil.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Amanda Knoxová u italského soudu

Článek

Žalobci se nadále domnívají, že Kercherová zemřela při brutálních sexuálních hrátkách, které se aktérům vymkly z rukou. V pondělí apelovali na soudce, aby „zajistili, že za tímto šokujícím a hrozným zločinem nespadne opona“.

Právník Knoxové, která se bezprostředně po osvobozujícím verdiktu předloni vrátila do domovského Seattlu, uvedl, že jeho klientku nové řízení „velmi rozrušuje“. Knoxová pak v úterý reagovala výrokem, že obvinění je neoprávněné a ona čelí "nesmyslné nepřízni".

Je pravděpodobné, že nový soud proběhne bez její přítomnosti, jelikož se do Itálie dobrovolně nevrátí a USA žádost o vydání nevyslyší. Knoxová během svého věznění tvrdila nejen, že je nevinná, ale také, že byla obětí policejní zvůle.

Zůstaly jen otazníky

Okolnosti vraždy Kercherové zůstaly nevyjasněné. Mladá Britka byla v Perugii, stejně jako Knoxová, na studentském stipendiu. Sdíleli spolu pokoj na ubytovně.

Foto: ČTK/AP

Amanda Knoxová a Raffaele Sollecito

Na jejím těle bylo 40 bodných ran a měla podříznuté hrdlo. V souvislosti s vraždou byl také zatčen a na 16 let odsouzen drogový dealer původem z Pobřeží slonoviny Rudy Guede. Ten přiznal, že se v době vraždy nacházel v koupelně bytu, ale vraždu popírá.

Knoxová i Sollecito tvrdí, že v době vraždy vůbec nebyli v budově. Vyšetřovatelé jim nevěřili a soud jim původně vyměřil čtvrt století dlouhé tresty vězení. Obhájci ale poukazovali na to, že důkazy byly často nepřímé a policie se po příjezdu na místo činu dopustila řady přehmatů. Při odvolacím řízení se prokázalo, že na vražedném noži nejsou stopy DNA žádného z partnerské dvojice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám