Hlavní obsah

Pedofilního moderátora BBC mohli dopadnout už v 60. letech

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Bývalý moderátor BBC Jimmy Savile se nemusel stát jedním z nejhorších pedofilů v dějinách Británie, kdyby policie neupustila od jeho stíhání. Už na začátku šedesátých let se objevila obvinění, že zneužívá děti. Policie ale nebrala výpovědi vážně, vyplynulo ze zprávy zveřejněné dozorčím orgánem nad prací policie HMIC. Savilemu tehdy pomohlo, že byl slavný, napsal list The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Savile v době, kdy uváděl pořad pro děti

Článek

Dlouho před tím, než Jimmy Savile v roce 2011 zemřel, objevilo se proti němu pět obvinění ze sexuálního zneužívání, uvádí britský The Guardian. První pocházejí z počátku šedesátých let. Jedno se týkalo i toho, že měl zneužívat dívky v dětském domově v Surrey.

Nejstarší obvinění je z roku 1963, kde se na policii obrátil muž z Cheshire, aby informoval policii o tom, že se Savile dopustil znásilnění. Policista mu řekl, aby na to zapomněl a přešel to.

Na policii se obrátil i mladík, jehož přítelkyni Savile sexuálně napadl v roce 1964 po natáčení hitparády Top of The Pops, kterou moderoval. Policie mu řekla, že „za takové obvinění by mohl být zavřen“ a případ odložila.

Policie nic nevyšetřila

HMIC vyšetřoval sedm případů, v pěti se obrátily na policii samy oběti, dva další pocházely ze zpravodajských zdrojů, všechna však byla odložena a nebyla ani dána do souvislosti, takže Savile mohl dál zneužívat nezletilé až do konce svého života.

V roce 1998 přitom policie dostala anonymní dopis, ve kterém byl Savile obviněn z pedofilie. Ani ten nebyl vyšetřován, i když v něm bylo uvedeno, že Savile si změnil telefonní číslo a čelil vydírání ze strany chlapce, kterého si zaplatil. Dopis byl označen za citlivý kvůli tomu, že Savile byl celebritou.

Podle Guardianu je možné, že další dva anonymy dokonce policie ze Západního Yorkshire „stopila“. Dva bývalí policisté z Leedsu dokonce ve službě navštěvovali Savila v jeho domě ještě v době, když se podezření z pedofilie objevila.

V roce 2003 se obrátila na policii žena, která uvedla, že byla zneužita Savilem v roce 1973 po natáčení hitparády Top of The Pops, tehdy jí bylo patnáct. Uvedla, že ji Savile sáhl do rozkroku. Když se bránila, tak jí podle listu The Daily Mail řekl: „Myslel jsem, že jsi přišla pro tohle.“

Zastavit ho podle Guardianu bylo možné, kdyby policie adekvátně zareagovala.

Zpráva předená ministryni vnitra varuje, že vzhledem k postupu policie, se podobný případ může kdykoli opakovat.

V současné době Metropolitní policie pokračuje v operaci Yewtree, která má odhalit, čeho všeho se Savile dopustil a koho měl případně za komplice. Vyšetřovatelé dosud registrují přes šest set obvinění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám