Hlavní obsah

Neodsuzovali pedofilii, tvrdí o 12 kardinálech americká organizace. Viní i Duku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími (SNAP) odmítá 12 členů chystaného konkláve kvůli tomu, že kryli zneužívání věřících ze stran kněží. Je mezi nimi i český kardinál Dominik Duka a tři favorité na papežský stolec. Pražské arcibiskupství i sám Duka se proti kritice ohradili a označili ji za neopodstatněnou.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Pražský arcibiskup a kardinál Dominik Duka se vyjádřil k oznámení rezignace papeže Benedikta XVI.

Článek

V dostupných materiálech není uvedeno, které výroky kardinála Duky vedly organizaci k tomu, aby jej zařadila na seznam.

Duka v rozhovoru pro Českou televizi obvinění vyvracel. Připomněl, že v době svého působení v čele královéhradecké diecéze se musel zabývat dvěma podobnými kauzami. "Řešili jsme je v rámci spolupráce s policií, oba případy byly také předány soudu, takže nemám žádný důvod, abych se cítil být jakýmkoli způsobem vinný," řekl.

Podle arcibiskupství si mohl Duka tuto kritiku vysloužit tím, že upozorňoval i při své cestě do USA na skutečnost, že "v případě zneužívání jde o problém celé naší společnosti, jejíž je církev součástí". Podle Duky jde o problém rozpadlých rodin a uvolnění morálky obecně.

V seznamu figurují i aspiranti na papežský stolec

Seznam sporných kardinálů organizace sestavila na základě „jejich jednání nebo veřejných vyjádření ohledně sexuálního zneužívání dětí a jeho tutlání v církvi“. Uvedla to televize CNN.

Podle rakouské tiskové agentury APA jsou na seznamu ti volitelé papeže, kteří podle organizace nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání. Uvedla, že by se kvůli tomu konkláve neměli účastnit.

Na seznamu SNAP jsou tři kardinálové, kteří jsou považováni za možné nástupce 85letého Benedikta XVI., který se papežského stolce vzdal minulý čtvrtek - milánský arcibiskup Angelo Scola, Kanaďan Marc Ouellet a americký kardinál Sean O'Malley.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dominik Duka

Nedostatečně se za oběti zneužívání podle SNAP postavili také kardinál komoří Tarcisio Bertone, jenž nyní formálně vede římskokatolickou církev a dále Mexičan Norberto Rivera Carrera, Oscar Rodriguez Maradiaga z Hondurasu, Australan George Pell, Ital Leonardo Sandri, Ghaňan Peter Turkson, oba američtí kardinálové Timoty Dolan a Donald Wuerl a právě český kardinál Dominik Duka.

Kritika vybraných kněží

SNAP z tuctu římskokatolických hodnostářů upozorňuje zejména na kardinála Dolana z USA, který podle organizace vypracoval tajný plán vyplacení 20 000 dolarů odstupného pedofilním kněžím, kteří dobrovolně opustí svůj úřad. Nejméně 12 osob této nabídky využilo.

Ostře kritizován je rovněž Maradiaga za to, že brání úřednímu vyšetřování obvinění ze sexuálního zneužívání, nebo Turkson za svůj výrok, že v Africe bylo málo takových kněží, protože africká kultura netoleruje homosexuály.

Foto: Max Rossi, Reuters

Ghanský kardinál Peter Turkson

SNAP také odsuzuje Bertoneho za to, že si nemyslí, že by biskupové měli udávat podezřelé kněží, a za názor, že nejzávažnější věcí na zneužívání nezletilých je infiltrace duchovenstva homosexuály.

O účasti rozhodují sami kardinálové

Vatikán na iniciativu SNAP reagoval odmítavě. "Sdružení známe delší dobu. Není jeho úkolem určovat, kteří kardinálové se smí účastnit konkláve. Kardinálové sami musí rozhodnout, kdo se účastnit smí, a kdo ne," prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Právo zúčastnit se konkláve mají všichni kardinálové mladší 80 let. Mezi 115 voliteli je 69letý pražský arcibiskup Duka jako jediný český zástupce. Druhý český kardinál, bezmála 81letý Miloslav Vlk, se účastní jen přípravných jednání kongregace.

Kvůli podezření ze sexuálního obtěžování se minulý týden účasti v konkláve vzdal britský kardinál Keith O'Brien.

Kardinálové zatím nestanovili, kdy začne konkláve, protože dva z nich ještě nedorazili do Říma. Je to varšavský Kazimierz Nycz, který by měl dorazit ve středu, a Vietnamec Jean-Baptiste Pham Minh Man, který přiletí ve čtvrtek. Rozhodnutí může padnout, až když dorazí všichni.

Papež by měl udělat čistku 

Ředitel SNAP David Clohessy se ve středu vyjádřil i k tomu, co by měl budoucí papež v tomto pro církev tak ožehavém tématu učiniti: „Jednoduše nejrychlejším a nejefektivnějším krokem nového papeže by mělo být jasně potrestat, zbavit funkce, veřejně odsoudit a případně i zbavit kněžství ty kardinály a biskupy, kteří tajili sexuálně motivované zločiny na dětech. Myslíme si, že toto je chybějící článek.“

Nový papež by také měl podle organizace nařídit, aby každý biskup na celém světě „předal do rukou zákona každý papír, který prokazuje nebo přiznává či vážně obviňuje kleriky ze zneužívání dětí“.

Reklama

Výběr článků

Načítám