Hlavní obsah

Pop prodal rolexky, aby kostel mohl zaplatit za světlo a teplo

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofie

Peníze na uhrazení faktury za světlo a teplo neměla správa pravoslavného kostela Sv. Marina v bulharském Plovdivu. Tamní metropolita Nikolaj se proto rozhodl vyřešit situaci tím, že na lednovou úhradu dluhu věnoval své luxusní náramkové hodinky Rolex, a zabránil tak vypnutí proudu. Napsal to bulharský server Mediapool.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Hodinky Rolex. Ilustrační foto

Článek

„Pokud po prodeji hodinek, jedné z mála osobních věcí Jeho Eminence, ještě nějaká částka zbude, věnujeme ji na dobročinné účely,“ citoval web Arsenije jednoho z představitelů pravoslavné církve. Za leden si distribuční společnost EVN účtovala sumu čtyřikrát vyšší než za prosinec 2012.

Má slabost pro jízdu v rychlých autech

Metropolita Nikolaj, ve svých 43 letech jeden z nejmladších vysokých hodnostářů bulharské pravoslavné církve, svým počínáním budí často rozruch.

Svými výroky se řadí k ultrakonzervativnímu křídlu křesťanství. Ostře vystupuje proti sňatkům homosexuálů, utonutí několika bulharských turistů v makedonském jezeře Ochrid v roce 2009 označil jako boží trest za koncert americké zpěvačky Madonny v Sofii v den svátku Jana Křtitele a v jednom ze svých vystoupení označil papeže Jana Pavla II. i jeho následníka Benedikta XVI. za kacíře.

Zároveň si libuje v luxusním životě, slabost má zejména pro jízdu v rychlých vozech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám