Hlavní obsah

Letadlo se srbskými vládními špičkami mělo po sabotáži spadnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

Srbská policie rozkryla přípravy sabotáže na vládní letadlo, která se měla uskutečnit v době, když by byl na palubě prezident Tomislav Nikolić, premiér Ivica Dačić nebo vicepremiér Aleksandar Vučić. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Srbský prezident Tomislav Nikolić

Článek

Policie ve čtvrtečním tiskovém prohlášení uvedla, že "jisté kriminální klany" a lidé s přístupem k vládním letounům plánovali poškodit letadlo během zahraničního letu některého z předních státních činitelů. Sabotáž měla "způsobit malé poškození, které by po vzletu vedlo k pádu letadla".

Poškození nemělo vyvolat podezření na úmysl, naopak mělo být spojeno s technickými problémy, se kterými se zastaralá vládní letka často potýká. Žádné další podrobnosti policie neuvedla.

Dačić, který zároveň zastává post ministra vnitra, ve čtvrtek navštívil Irsko. Jeho letadlo se bezpečně vrátilo na bělehradské letiště.

Srbové mají ještě v paměti atentát na Zorana Djindjiče v březnu 2003, který byl první vraždou úřadujícího premiéra v Evropě od dob vražedného útoku na předsedu švédské vlády Olofa Palmeho v roce 1986. V procesu s Djindjičovými vrahy bylo odsouzeno k mnohaletým trestům odnětí svobody několik lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám