Hlavní obsah

Za investici 13 miliónů korun bude možné získat bulharské občanství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sofia

Bulharský parlament přehlasoval ve středu prezidentovo veto a znovu schválil sporný návrh zákona, který počítá s možností udělení bulharského občanství, a tedy i pasu, za investici ve výši miliónu leva (13 milionů korun) do bulharského podniku.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský prezident Rosen Plevneliev

Článek

Bulharský pas umožňuje držiteli bezvízový vstup i do dalších zemí EU a také vykonávat některá povolání v západní Evropě. Podle agentury AFP nový zákon tak patrně bude velice žádoucí pro Rusy i občany těch balkánských zemí, které dosud nejsou členy Evropské unie.

Bulharský prezident Rosen Plevneliev zákon v prosinci vetoval, protože usoudil, že udělování občanství by nemělo být založeno na "finančních argumentech". Veto přimělo parlament zákon znovu posoudit, ale ten svůj názor nezměnil a po středečním hlasování nemá prezident podle agentury AFP jinou možnost, než zákon podepsat, a ten tím vstoupí v platnost.

Parlament - tentokrát v souladu s prezidentovým přáním - zmírnil podmínky pro získání trvalého pobytu, který by cizinec měl získat rok před tím, než si bude smět podat žádost o naturalizaci. Dříve zahraniční investor musel vložit nejméně čtyři milióny leva do bulharské firmy s přinejmenším padesátkou zaměstnanců, aby trvalý pobyt získal. Od nynějška postačí investice 600 000 leva (asi 7,8 miliónu Kč) a v zaostalých oblastech jen 250 000 leva.

Bulharsko vstoupilo v roce 2007 do EU, kde zůstává jednou z nejchudších zemí. Od nového zákona si poslanci slibují, že přilákají nové přímé zahraniční investice, s nimiž má země problémy: v roce 2008 přilákala 6,55 miliard eur, předloni jen 1,75 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám