Hlavní obsah

Šéfa italské zbrojovky zadrželi, při prodeji vrtulníků si měl přijít na milióny eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Italská policie v úterý v rámci vyšetřování mezinárodní korupce zadržela ředitele italské letecké a zbrojní společnosti Finmeccanica Giuseppa Orsiho, napsala agentura Reuters. Při prodeji 12 vrtulníků indické vládě si podle policie údajně přišel na 51 miliónů eur (téměř 1,3 miliard korun). Orsi obvinění odmítá.

Foto: ČTK/AP

Giuseppe Orsi

Článek

Státem kontrolovaná firma s tradicí od roku 1948 se podle vlastních stránek počítá mezi deset největších hráčů na světovém trhu s leteckými a obrannými technologiemi.

Finmeccanica prodala Indům stroje AgustaWestland, aby sloužily indickým politickým lídrům. První helikoptéry měly být do Indie dodány v roce 2012. Celková hodnota zakázky byla 560 miliónů eur (skoro 14,2 miliard).

Podle indického ministerstva zahraničí italští vyšetřovatelé Indii detaily případu nesdělují. Zdroj z indického ministerstva obrany řekl, že pokud se úplatky potvrdí, Dillí bude adekvátně reagovat. Firmu by zřejmě čekala pokuta a obchodní restrikce.

Spolu s ředitelem Orsim byli zadrženi i dva občané Švýcarska Guido Haschke a Carlo Gerosa, kteří jsou do případu údajně zapojeni jako zprostředkovatelé, napsal italský deník La Repubblica. Brunovi Spagnolinimu, řediteli firemní sekce vrtulníků AgustaWestland, které byly předmětem prodeje, bylo nařízeno domácí vězení.

Orsi byl do čela firmy jmenován v roce 2011 s podporou separatistické Ligy severu, která toho času byla v koalici s premiérem Silviem Berlusconim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám