Hlavní obsah

Odcházející papež nechce ovlivňovat výběr svého nástupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benedikt XVI. nebude mít vliv na výběr svého nástupce, kterého konkláve zvolí zřejmě ve druhé polovině března. Jeho bratr Georg Ratzinger BBC řekl, že by do výběru mluvil pouze v případě, že by to bylo potřeba.

Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

Papež Benedikt XVI. žehná lidem z balkónu katedrály Sv. Petra ve Vatikáně.

Článek

Za pondělní rozhodnutí odejít z čela církve většina médií i politiků papeže chválí a děkuje za odvedenou práci. nejvíce se ale řeší, kdo by jej mohl nahradit.

Některé německé deníky mu vyčítají, že například v otázkách sexuální morálky a společenské liberalizace neposunul církev ani o píď kupředu. Proto řada komentátorů vkládá naděje do jeho nástupce, že se mu podaří modernizovat církev s ohledem na výzvy dneška.

Podle Berliner Zeitung "je na čase, aby byl hlavou katolíků zvolen Neevropan, který bude reprezentovat milióny věřících v zemích třetího světa. V tomto smyslu je Benediktův odchod novou šancí," míní berlínský list.

Nástupce Benedikta XVI. by mohl být z Nigérie nebo Ghany. Mluví se o řadě duchovních, favoritem je prý ale ghanský kardinál Peter Kodwo Appian Turkson.

Zároveň ale Berliner Zeitung poznamenává, že kolegium kardinálů, jež bude nového papeže volit, je nyní "velmi konzervativní, evropské a zejména italské". "I to je jeho (Benediktovo) dědictví," dodává deník.

Joseph Ratzinger byl zvolen v roce 2005, když mu bylo 78 let, a byl tedy jedním z nejstarších kardinálů, kteří se stali papežem. Odchod oznámil v pondělí. Zdůvodnil ho tím, že už nemá dostatek fyzických a duševních sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám