Hlavní obsah

Cameron: Když vyhraju volby, vyhlásím referendum o setrvání Británie v EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér David Cameron ve středu vystoupil se svým zásadním projevem o evropské integraci a o své představě budoucnosti eurozóny a Evropské unie. Cameronovi se nelíbí centralizační tendence v EU, která se tak podle něj vzdaluje lidem. Premiér naopak prosazuje větší roli pro národní parlamenty a propojení evropského trhu. O setrvání Británie v EU je ochoten vyhlásit referendum.

David Cameron hovoří o referendu o vystoupení z EUVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Roste frustrace, že EU nejedná ve prospěch lidí. Lidé jsou stále více frustrovaní z navyšování daní a finanční pomoci jiným státům,“ prohlásil Cameron s tím, že to dokládají demonstrace nejen v Aténách, ale i v Berlíně či Helsinkách. „Tu frustraci vidíme i v Británii. Musíme lidem naslouchat,“ dodal.

EU je podle Camerona příliš byrokratická, přičemž se nestará o těsnější propojení svého trhu, což by mělo být její prioritou. „Proč má EU komisi pro dopravu a energetiku, ale žádnou pro volný trh?“ ptal se britský premiér.

Upozornil, že není izolacionista a nechce "stáhnout padací most mezi Británii a zbytkem světa", ale varoval, že pokud nebudou vyslyšeny výhrady Londýna vůči nynějšímu směřování EU, hrozí, že si Britové zvolí odchod z EU. „Evropská unie bez Británie by byla zcela jiná,“ varoval.

Cameron řekl, že nemá iluze o šíři problémů a výzev, ale prosazuje setrvání Británie v EU. Brity však o tom nechá rozhodnout po roce 2015 v referendu, pokud budou jeho konzervativci znovu zvoleni.

Dokončení volného trhu a pravomoce 

Budoucnost EU a eurozóny je podle Camerona ve větší konkurenceschopnosti. „Jednotný trh nemůže být kompletní, dokud se lidé v části EU nemůžou přes internet dostat k nejlevnějšímu nabízenému zboží. Musíme být globální sítí spíš než globálním blokem,“ uvedl Cameron s důrazem na potřebu flexibility Evropy v globální ekonomice.

Cameronovi se také nelíbí umenšování rolí národních parlamentů členských států. Je naopak pro posílení role národních parlamentů. „Jednotlivé země chtějí integraci v různé míře. Taková je realita Evropské unie. Některé země mají pohraniční kontroly, některé jsou proti vojenským zásahům v Mali nebo Libyi,“ připomněl Cameron rozdíly uvnitř EU. Pravomoci by proto podle něj měly být směrovány zpět k národním státům. „Není žádný evropský lid, jsou (evropské) národy,“ poznamenal.

Anketa

Mělo by být vypsáno referendum o účasti v EU také v ČR?
Ano
81,7 %
Ne
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3164 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám