Hlavní obsah

Část učitelů na Slovensku ve stávce pokračuje odborům navzdory

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ačkoliv odboroví předáci na Slovensku ve středu po třech dnech přerušili stávku učitelů, některé školy s tím nesouhlasí a v protestu pokračují.

Foto: Jan Koller, ČTK

Stávka slovenských učitelů

Článek

„Jsme znechuceni a pobouřeni, že odbory přerušily stávku bez pádného důvodu,“ říká Radim Kovařík, zástupce ředitele gymnázia v Myjavě, které nadále stávkuje.

Ve stávce pokračují také některá bratislavská gymnázia. Na gymnáziu Metodova přišli ve čtvrtek podpořit své učitele také studenti. „Učitelé mají pravdu, když žádají vyšší platy. My je v tom chceme podpořit,“ řekl jeden ze studentů. Dál stávkuje rovněž gymnázium Ladislava Sáru v městské části Karlova Ves.

Slovenští učitelé zahájili stávku v pondělí a žádali desetiprocentní navýšení mezd. Do stávky se zapojilo 70 procent základních a 60 procent středních škol. Učitelé vydrželi stávkovat do středy. Premiér Robert Fico v úterý zkrátil svou oficiální návštěvu Rumunska a večer čtyři hodiny jednal s odboráři.

I když vláda nadále nabízí učitelům pouze pětiprocentní zvýšení mezd, výsledkem jednání bylo rozhodnutí stávkového výboru o přerušení protestu. [celá zpráva]

Slovenská média mezitím informovala, že šéf učitelských odborů Pavel Ondek kandidoval v roce 2010 v komunálních volbách za stranu Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Reklama

Výběr článků

Načítám