Hlavní obsah

Francouzská pravice se rozštěpila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská pravicová strana UMP (Unie pro lidové hnutí) spojená se jménem bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, se rozštěpila. Expremiér Francois Fillon ustavil frakci R-UMP. Řekl, že se do lůna strany vrátí jen v případě, pokud se do tří měsíců zopakuje hlasování o předsedovi UMP, uvedla BBC.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský expremiér Francois Fillon

Článek

Fillon zpochybňuje volbu nového předsedy UMP Jean-Francoise Copéa. Ten na stranickém sněmu 18. listopadu vyhrál jen o 98 hlasů. Hlasování o předsedovi UMP se účastnilo na 300 000 lidí. Po započtení hlasů ze zámořských teritorií to ale je o tisíc hlasů. Copé nové hlasování odmítá.

Ze 183 poslanců UMP ve francouzském Národním shromáždění se jich asi 60 hlásí k Fillonovi, který je středovější, zatímco Copé je na pravé straně spektra.

K rychlému oddělení přispělo i to, že do pátku musejí poslanci deklarovat, k jaké straně patří. Vládnoucí socialisté termín odmítli posunout.

Strana dostává za každého poslance 42 000 eur ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám