Hlavní obsah

Amundsenovu potopenou loď vyzvednou z arktických vod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Loď Maud norského polárníka Roalda Amundsena bude v příštím roce vyzdvižena z arktických vod u kanadského pobřeží a přepravena zpět do Norska. Informovala o tom agentura DPA. Třístěžňová plachetnice se potopila v zálivu Cambridge Bay v roce 1930.

Foto: Profimedia.cz

Roald Amundsen

Článek

Ačkoli plavidlo spočívá v moři již více než 80 let, je překvapivě zachovalé. Podle expertů, citovaných norskou televizí NRK, k přežití plavidla přispěla především nízká teplota vody, v níž je loď "zakonzervována". Po převozu z Kanady poputuje do obce Vollen v oblasti Asker nedaleko Osla, kde se v místě svého původního vzniku stane exponátem nového muzea.

Plavidlo, pojmenované po tehdejší norské královně Maud, bylo postaveno pro druhou Amundsenovu expedici do arktických oblastí. Askerské loděnice spustily loď na vodu v roce 1916 a Amundsen s ní zamýšlel proplout Severovýchodní cestou kolem severního pobřeží Evropy a Asie na východ, přičemž měl v úmyslu zastavit se i na severním pólu.

Tento záměr se setkal s řadou překážek, pólu dosaženo nebylo, a cesta započatá v roce 1918 trvala neplánovaně několik let. Po jejím úspěšném dokončení bylo plavidlo v roce 1925 prodáno Společnosti Hudsonova zálivu, která ji překřtila na Baymaud a využívala ji k zásobování oblasti. V zimě roku 1926 loď zamrzla v ledu v Cambridge Bay a roku 1930 šla ke dnu.

Vrak za dolar

V roce 1990 Společnost Hudsonova zálivu prodala polární loď Maud za symbolický jeden dolar Norsku, ale plány na převoz se nerealizovaly. Jedním z důvodů byl podle NRK i fakt, že vrak lodi, jenž leží nedaleko pobřeží a částečně vyčnívá nad hladinu, je v Kanadě oblíbenou turistickou atrakcí a místní obyvatelstvo proti jeho transportu do Norska protestovalo. Letos v březnu kanadské úřady převoz Maud definitivně potvrdily.

Další dvě slavné Amundsenovy lodi z polárních výprav Gjöa a Fram jsou v současné době vystaveny v námořním muzeu na poloostrově Bygdöy na okraji norské metropole Osla.

Roald Amundsen
Norský polárník Amundsen se proslavil především dobytím jižního pólu, kde stanul jako první člověk na světě 14. prosince 1911 po dramatickém "závodě" s britským dobrodruhem Robertem F. Scottem. Ten s celou svou výpravou na expedici nakonec zahynul.
Amundsen byl ale úspěšným polárníkem již před touto historickou výpravou. Například v letech 1903 až 1906 na lodi Gjöa jako první proplul Severozápadní cestou od Grónska podél pobřeží Severní Ameriky na Aljašku.
V roce 1926 přeletěl vzducholodí severní pól, který se stal o dva roky později jeho osudem. Při pátrání po zmizelé vzducholodi s Umbertem Nobilem pětapadesátiletý Amundsen zahynul. Předpokládá se, že se jeho letoun v mlze zřítil do Barentsova moře. Datum smrti bylo oficiálně stanoveno na 18. června 1928.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám